Atletico Madridin historiaan tutustuminen Madridissa

Atletico Madrid on yksi espanjalaisen jalkapallon ikonisimmista huippujoukkueista. Atletico on itsessään varteenotettava joukkue, vaikka kansainvälisen jalkapallon kaksi espanjalaista huippujoukkuetta (Real Madrid ja Barcelona) ovat jo pitkään jättäneet sen varjoonsa. Totuus on kuitenkin, että seuralla on itse asiassa pitkä ja mielenkiintoinen historia.

1. Alkuperä

Club Atlético de Madridia ei ole perustettu tyypillisellä tavalla. Itse asiassa seuraa ei perustettu itsenäiseksi seuraksi. Madridissa opiskeleva kolmen baskiopiskelijan ryhmä päätti vuonna 1903 perustaa joukkueen, joka kuvastaisi heidän rakastettuaan kotikaupunkinsa joukkuetta, Athletic Bilbaoa, joka perustettiin vuonna 1898 ja on yksi Espanjan vanhimmista joukkueista.

Nämä opiskelijat perustivat Madridiin Athletic Bilbaon sivuhaaran voidakseen pelata paikallisissa yliopistoliigoissa ja muissa paikallisissa turnauksissa. Tämä kehittyi myöhemmin Atletico Madridiksi. Joukkue pelasi aiemmin Vallecasissa, joka on Rayo Vallecanon nykyinen kotistadion.

Suosittelemme aloittamaan Atlético Madrid -jalkapallomatkasi Calle de la Cruzin numerosta 21 saadaksesi käsityksen Atléticon alkuajoista. Joukkueen perustamisen muistolaatta löytyy ikonisesta Barrio de las Letrasista. Atleti pelasi alun perin valko-sinisessä asussa, joka oli samanlainen kuin heidän emojoukkueellaan Athletic Bilbaolla. Tämän aikakauden pelipaidat ovat esillä heidän Wanda Metropolitano Stadiumilla sijaitsevassa museossaan.

2. Kehittyminen

Atlético Madrid ei ollut alkuvuosinaan kovin loistokas joukkue. He kamppailivat menestyksekkäästi kilpaillakseen turnauksissa. Parhaat nuoret pelaajat lähetettiin pääseuraan, Bilbaoon, mikä vaikeutti joukkueen toimintaa. Vuosikymmenen jälkeen joukkue katkaisi yhteyden Athletic Bilbaoon ja joukkueesta tuli itsenäinen seura.

Espanjan sisällissodan jälkeen Atlético Madrid yhdistyi Espanjan ilmavoimien maajoukkueeseen Aviación Nacionaliin. Joukkueesta tuli entistä kilpailukykyisempi nimellä Atlético de Aviación. He pitivät tätä nimeä noin kymmenen vuoden ajan, kunnes järjestelmä päätti katkaista siteensä seuraan.

Atlético pelasi näinä aikoina lähinnä vanhalla Metropolitano Stadiumilla, joka oli pieni stadion Tetuanin keskeisellä alueella. Nykyään vanhan stadionin paikalla on asuinrakennuksia. Jäljellä on kuitenkin jotain mielenkiintoista, mikä muistuttaa ihmisiä siitä, mitä tuossa paikassa ennen oli. Jos karttaa katsoo tarkasti, huomaa, että stadionia ympäröivät kadut ovat Atletin harjanteen muotoisia, ja tämä muoto on edelleen tallella. Tämän voi nähdä omakohtaisesti monilta alueella sijaitsevilta kattobaareilta.

3. Perintöä kaupungissa

Atlético Madrid on pelannut monissa eri paikoissa Espanjan pääkaupungissa. Madrid on Espanjan suurin kaupunki, jossa on paljon ainutlaatuisia nähtävyyksiä ja vierailukohteita.

Atlético Madrid aloitti pelaamisen ensin Metropolitanossa, mutta he ovat pelanneet myös Campo de Vallecasissa sekä O’Donnellissa, kuuluisan Retiro-puiston vieressä olevalla puretulla kentällä.

Hauska tosiasia kuitenkin on, että Atlético itse asiassa pelasi Real Madridin Chamartín-stadionilla muutaman kerran paikallisjoukkueena. Syy? Heidän uutta stadioniaan rakennettiin.

4. Vicente Calderon

Nykyään näet lähellä Manzanares-jokea tyhjän alueen, joka on loistava auringonotto- ja rentoutumispaikka. Jokin aika sitten aivan joen rannalla sijaitsi Vicente Calderón, Atlético Madridin stadion 1960-luvulta vuoteen 2017 asti. Tällä paikalla joukkue on pelannut eniten otteluita. Vicente Calderón oli temppeli Atletico-faneille, ja vaikka historiallista stadionia ei enää ole, voit vierailla stadionin purkamisen jälkeen rakennetulla muistomerkillä.

Atlético alkoi juhlia mestaruuksiaan ikonisessa Cibeles-suihkulähteessä. Real Madrid alkoi kuitenkin tehdä samoin, joten Atleti kyllästyi siihen ja päätti siirtyä 500 metriä Neptunon suihkulähteelle. Vuodesta 1991 lähtien siellä fanit ja pelaajat tapaavat voitonjuhlien merkeissä. Jos olet Atlético-fani, et voi lähteä Madridista ilman kuvaa Neptunossa.

Alueella voit myös maistaa perinteistä espanjalaista ruokaa ja myös perinteisiä madridilaisia ruokia ennen kuin suuntaat San Blasin alueelle joukkueen nykyiselle alueelle: Wanda Metropolitano.

5. Wanda Metropolitano

Wanda Metropolitano on ollut Atléticon fanien temppeli vuodesta 2017 lähtien. Se on yksi Espanjan ja Euroopan moderneimmista stadioneista, johon mahtuu 67 000 katsojaa. Stadion sijaitsee Madridin itälaidalla.

Atlético Madrid -jalkapallomatkalla käynti Wandalla on pakollinen, mutta ei vain katsomossa fanina kokemassa hämmästyttävää tunnelmaa. Muista kokea myös stadionkierros. Kierrä museo seuran menneisyydestä ja lähihistoriasta, kurkista pukuhuoneisiin jne. Tiesitkö esimerkiksi, että Wanda Metropolitanolla on lippu, jossa on Atletico de Madridin tunnus, ja että tämä lippu on Espanjan suurin lippu? Stadion on täynnä tällaisia mielenkiintoisia seikkoja.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *