Barcelona-kokemukseni – FC Barcelona vs Villareal CF

Tulen muistamaan 20. lokakuuta 2022 loppuelämäni ajan. Tuona päivänä sain ensimmäisen mahdollisuuden kokea Barcelonan kauneuden ja seurata ikonisen FC Barcelonan ottelua Spotify Camp Nou -stadionilla. Suurena fanina ja entisenä jalkapalloilijana olin uskomattoman innoissani tästä tapahtumasta. Lisäksi puolalaisena en malttanut odottaa, että pääsen näkemään Robert Lewandowskin pelaamassa livenä. Vamos Lewy!

Lähdin matkaan aikaisin aamulla paikallisella bussilla Valenciasta Barcelonaan. Puolet matkasta nukuin ja loput ajasta yritin muistella paperille kirjoitettuja muistiinpanojani. Millaisia muistiinpanoja? Muutamaa päivää aiemmin olin hukannut puhelimeni, joten olin kirjoittanut pienelle paperilapulle kaikki julkisen liikenteen reitit, suositut paikat ja reittiohjeet takaisin stadionilta bussiasemalle. Se oli todella mielenkiintoinen ja epätavallinen kokemus. Minun täytyi pyytää paikallisilta reittiohjeita, joten vaellellessani kaupungilla löysin vahingossa ainutlaatuisia paikkoja. En suosittele hukkaamaan puhelinta, mutta voin ehdottomasti suositella sammuttamaan sen seuraavan matkasi ajaksi. Takaan, että koet monia seikkailuja! Lopulta matkattuani neljä tuntia kuumassa bussissa (Välimeren aurinko!) saavuin Katalonian pääkaupunkiin Barcelonaan.

Barcelona – monien ihmeiden kaupunki

Voisin kirjoittaa loputtomiin tämän taianomaisen kaupungin tunnelmasta, ilmastosta, arkkitehtuurista, ruoasta, yhteisöstä ja sielusta, mutta sen kaiken ydin on vaikea saada kirjoitettua paperille. Tätä paikkaa kuvaavat parhaiten kirjailija Andrew Bargen sanat: ”Jopa kuu hämmästyi Barcelonan kauneudesta”. Olen täysin samaa mieltä.

Barcelonassa yhteen sulautuvat harmonisesti Gaudin arkkitehtuuriset ihmeet, Välimeren eksoottinen ilmasto, Eixamplen vilkkaiden katujen sykkivä rytmi ja intohimoisten fanien hurraa-huudot Spotify Camp Nou -stadionilla. Menin heti matkani alussa Barcelonetan rannalle, koska lämpötila oli ”vain” 20 astetta. Vilvoittelin Baleaarienmeressä, mikä antoi paljon energiaa tähän kiireiseen päivään. Sitten vaeltelin goottilaisen korttelin kapeilla kujilla ja onnistuin löytämään tieni kaupungin keskustaan, tarkemmin sanottuna Barcelonan katedraalille, Placa de Catalunyalle ja suositulle La Ramblalle. Keskusta muistutti hyvin paljon Valencian keskustaa arkkitehtuuriltaan, mutta myös kapeilta kaduiltaan, jotka johtavat valtavalle aukiolle, jossa järjestetään tapahtumia, viihdettä ja jossa on valtava määrä kauppoja ja ravintoloita. Nälkäisenä menin parhaaseen ja vanhimpaan ravintolaan, joka tarjoilee tyypillistä paikallista ruokaa – Can Culleretes. Ravintolassa on kaunis, perinteinen sisustus, mutta mikä tärkeintä, ruoka oli upeaa. Maistoin liha- ja pinaatticannelloneja sekä kermasuolattua turskaa (brandada de bacalao) ja perinteistä lihamuhennosta (escudella con carn d’olla). 20 eurolla söin vatsani täyteen ja jaksoin taas jatkaa seikkailua.

Keskustassa sijaitseva goottilainen katedraali teki minuun vaikutuksen, mutta se ei ollut verrattavissa siihen, mitä tulisin näkemään hetken kuluttua. Matkalla seuraavaan kohteeseen eksyin Eixamplen viehättäville kaduille (ne näyttävät kaikki samalta, koska Eixamplessa on symmetrinen ruutukaava). Monien yritysten jälkeen onnistuin lopulta pääsemään Sagrada Familialle, kun olin kysynyt paikallisilta ohjeita huonolla espanjallani ja analysoinut muistiinpanojani. En ollut uskoa silmiäni. Olin nähnyt tämän kauniin rakennuksen miljoona kertaa netissä, mutta paikan päällä se on yksinkertaisesti henkeäsalpaava. Ihmettelen, miten ihminen on voinut suunnitella ja rakentaa sen. Se on maailman suurin keskeneräinen katolinen kirkko ja kaunein rakennus, jonka olen koskaan nähnyt. Valitettavasti en päässyt sisälle, mutta kävelin useita tunteja ympäriinsä ja ihailin tätä Gaudín suunnittelemaa mestariteosta kaikista mahdollisista näkökulmista. Veistokset, koristeet, pääportti, tornit ja lasimaalaukset tekivät minuun suuren vaikutuksen. Kaikkialla Sagrada Familian ympärillä oli paljon Barcelonan paitoihin pukeutuneita faneja, mikä vain lisäsi jännitystäni tulevaa ottelua kohtaan. Ilta lähestyi hiljalleen, joten nappasin rypistyneen paperini ja lähdin metrolla Camp Nou -stadionille. Tunti ennen ottelua stadionilla oli jo mahtava tunnelma. Kaikki kannustivat Barcelonaa ja pitivät hauskaa. Sydämeni hakkasi yhä nopeammin ja nopeammin, kun kiipesin viimeisiä portaita kohti katsomoa. Vihdoin löysin oikean sisäänkäynnin ja… mikä näky minua kohtasikaan! Paikkani oli melkein ylhäällä keskellä katsomoa, joten näin sieltä hyvin koko stadionille ja kentälle.

99 354 paikkaa täyttyivät hiljalleen, sillä pelin alkamiseen oli enää muutama minuutti aikaa.

FC Barcelona – Villareal CF

Hieman ennen kello 20.00 kaikki nousivat seisomaan ja alkoivat laulaa Barcelonan hymniä ”Cant del Barça”, kun molempien joukkueiden pelaajat saapuivat pukuhuoneista kentälle. Kaikki hurrasivat niin kovaa, etten kuullut omia ajatuksiani. Odotin näkeväni hyvän ottelun ja vähintään yhden maalin Lewandowskilta, mutta ottelu ylitti odotukseni. Ottelu oli dynaaminen ja kaunis jalkapallospektaakkeli ensimmäisistä minuuteista lähtien. Barca hyökkäsi jatkuvasti Villarealin kimppuun, joka aika ajoin vastasi vastahyökkäyksellä. Yhtäkkiä 30. minuutin kohdalla mestarillisen toiminnan jälkeen pallo päätyi Lewylle, joka kylmäverisesti kääntyi ja potkaisi pallon verkkoon. Camp Nou villiintyi riemusta, ja minä hyppelin ja huusin vieressäni istuneen fanin kanssa. Vain neljä minuuttia myöhemmin Barcelona toteutti tappavan vastahyökkäyksen. Pallo päätyi jälleen Lewylle, ja puolalainen pelaaja päihitti vastustajan maalivahdin kauniilla laukauksella rangaistusalueen ulkopuolelta. En voinut uskoa sitä todeksi. Tilanne oli jo 2-0 Lewandowskin kahden maalin jälkeen. Unelmani kävivät toteen. Toisella puoliajalla tilanne tasaantui, kun Barca hidasti hieman tahtiaan. Siitä huolimatta he onnistuivat tekemään vielä yhden maalin ja ottelu päättyi 3-0. Tunteet nousivat pintaan ja olin hyvin onnellinen, mutta kaipasin vain yhtä asiaa. Minulla ei ollut vielä yhtään kuvaa tästä tapahtumasta. Kaipasin puhelintani juuri nyt. Onneksi huomasin, että vieressäni istui puolalaisia, joten aloitin keskustelun heidän kanssaan ja pyysin heitä ottamaan minusta kuvan puhelimellaan ja lähettämään sen minulle Facebookin kautta. Upean illan jälkeen menin bussiasemalle ja suuntasin takaisin Valenciaan.

Elämäni paras (jalkapallo)kokemus

Matka Katalonian pääkaupunkiin FC Barcelonan otteluun oli ehdottomasti yksi elämäni parhaista kokemuksista. Tähän ihanaan kaupunkiin kannattaa matkustaa ja samalla käydä Spotify Cam Nou -stadionilla, vaikka et olisikaan jalkapallofani. Takaan, että tulet ihastumaan tähän kaupunkiin ja jalkapalloon. Tämän matkan jälkeen olen varma yhdestä asiasta. On totta, kun ihmiset sanovat, että FC Barcelona on ”Mes que un club”.

Barcelona sekä seurana että kaupunkina on elämäntapa!

Voit tuntea sen kokemalla sen itse.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *