Seitsemän ikonista jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuiden stadionia

Mestaruuskilpailut ovat urheilumaailman suurin turnaus. Jalkapallopelaajien parhaimmisto kokoontuu yhteen juhlimaan kulttuuria ja jalkapalloa sekä esittelemään jalkapallotaitojaan. Jotkut Euroopan suurimmista stadioneista ovat olleet näiden juhlien keskipisteenä. Tässä esittelemme seitsemän ikonisinta stadionia.

Camp Nou

FC Barcelonan kotistadion Camp Nou on yksi maailman tunnetuimmista stadioneista. Se sijaitsee kauniin Barcelonan sydämessä. Yli 99 000 innokasta jalkapallofania kerääntyy stadionille joka toinen viikko katsomaan peliä.

Maailman parhaat pelaajat ovat pelanneet tämän stadionin pyhitetyllä nurmikentällä. Muun muassa Lionel Messi, Ronaldinho ja Andres Iniesta ovat tehneet itselleen nimeä Camp Noun valojen alla.

Tämän kentän ikimuistoisimmat kisahetket koettiin vuonna 1982. Espanja valittiin tuona vuonna isäntämaaksi, joten Camp Noulla pelattiin yhteensä viisi ottelua, muun muassa Belgian kuuluisa 1-0-voitto Diego Maradonan Argentiinaa vastaan ja Puolan ja Italian välinen välierä. Myös MM-kisojen avajaisseremonia pidettiin Barcan stadionilla!

Santiago Bernebau

Santiago Bernebau -stadionilla on ainutlaatuinen historia. Sitä pidetään eurooppalaisen jalkapallon kotikenttänä. 13 Mestarien liigan pokaalia, 35 La Ligan mestaruutta ja 8 Ballon d’Or -pokaalia ovat kaikki esillä sen museossa mahtavan Real Madridin ansiosta.

Real Madridia ovat edustaneet katkeran kilpailijansa Barcelonan tavoin maailman parhaat pelaajat. Cristiano Ronaldo, Raul ja legendaarinen Alfredo di Stefano ovat pelanneet yli 80 000 ihailevan fanin edessä ja voittaneet kaiken.

Vuoden 1982 lopputurnauksen isäntästadioniksi oli vain yksi vaihtoehto, Santiago Bernebau. Italia voitti Länsi-Saksan 3-1 ja voitti kolmannen mestaruutensa edesmenneen Paolo Rossin ansiosta.

Jos lähdet Madridiin jalkapallomatkalle, muista käydä Santiago Bernabeun edessä sijaitsevassa Jardines del Mundial -puutarhassa, jossa on yksi puu jokaiselta vuoden 1982 MM-kisoihin osallistuneelta maalta.

Old Trafford

Manchester United on yksi suurimmista seuroista ja Old Trafford yksi ikonisimmista stadioneista. Manchesterin punaisesta puoliskosta tuli Sir Alex Fergusonin johdolla Englannin historian menestynein seura, josta tuli ensimmäinen 20 mestaruutta voittanut joukkue.

Old Trafford tunnetaan myös nimellä ”unelmien teatteri”, ja siitä on tullut englantilaisen jalkapallon synonyymi. Vuosi 1992 pohjusti tietä tuleville menestyksille, ja seura pystyi hankkimaan Cristiano Ronaldon kaltaisia tähtiä. Menestys synnyttää menestystä.

Vuonna 1966 Englanti isännöi MM-kisoja, eivätkä englantilaiset pysy siitä hiljaa! Old Traffordilla pelattiin kolme lohkovaiheen ottelua, joista merkittävin oli Eusebion Portugalin 3-1-tappio Unkaria vastaan.

Parc des Princes

Nämä maailmanmestaruuskilpailut ovat kaikkien Qatarin jalkapalloponnisteluiden huipentuma. Paris Saint Germainin ostaminen oli vain ensimmäinen askel heidän yleissuunnitelmassaan vuoden 2022 turnauksen isännöimiseksi.

Suuret investoinnit ovat tehneet Paris Saint Germainista Ranskan ykkösseuran, joka on voittanut Ligue 1:n kahdeksan kertaa oston jälkeen. Siitä on tullut superseura, mutta se on myös houkutellut Ranskan pääkaupunkiin Lionel Messin, Neymarin ja Kylian Mbappen kaltaisia pelaajia.

Ennen Qataria Parc des Princes isännöi vuoden 1998 MM-kisojen aikana kuutta ottelua, joissa se myi 45 000 paikkaa loppuun jokaisessa ottelussa, mukaan lukien yllättävä Kroatian joukkue, joka voitti Hollannin 2-1 ottelussa kolmannesta sijasta. Ranska voitti tuona vuonna Brasilian 3-0 finaalissa Zinedine Zidanen tehdessä kaksi maalia.

Allianz Arena

Allianz Arena on luultavasti tämän listan siistein stadion, sillä siellä pelaa aina kaiken valloittava Bayern München. Saksan ylivoimaisesti menestynein seura, FC Hollywood tulee aina olemaan Euroopan huipulla.

Stadionin rakennustyöt saatiin päätökseen vain vuosi ennen vuoden 2006 MM-kisoja, mutta ei ollut epäilystäkään siitä, etteikö sillä olisi suurta merkitystä. Uusi 66 000-paikkainen stadion toivotti kilpailut tervetulleeksi ja isännöi kuusi ottelua, mukaan lukien avausottelu, jossa Saksa voitti Costa Rican 4-2, sekä Portugalin ja Ranskan välinen välieräottelu.

Zidanen rangaistuspotku 33. minuutilla johdatti Ranskan maajoukkueen finaaliin. Tähtien täyttämä ottelu oli ennakkosuosikki yhdeksi historian räjähtävimmistä loppuotteluista. Loppuottelu oli Zidanen viimeinen ottelu, sillä hän sai pelikiellon Marco Materazzia vastaan tehdystä surullisenkuuluisasta pääniskusta.

Westfalenstadion

Yhdestä maailman siisteimmistä stadioneista yhdeksi pelottavimmista. Westfalenstadion on Saksan toisen seuran, Borussia Dortmundin, kotistadion. Ei ole yllätys, että tämä kenttä on valittu MM-kisojen pelipaikaksi, sillä se on tunnettu tunnelmastaan.

Kun Dortmund pelaa Westfalenstadoinissa, ”keltainen muuri” pyrkii kaikin keinoin auttamaan pelaajia voittamaan. Jokaisen jalkapallofanin on koettava Euroopan suurimman seisomakatsomon tunnelma.

Kun Länsi-Saksa valittiin järjestämään vuoden 1974 MM-kisat, Westfalenstadion valittiin yhdeksi päästadioniksi. Johan Cruyff ja hänen hämmästyttävä hollantilaisjoukkueensa voittivat Brasilian lohkovaiheessa 2-0.

Lisäksi stadionilla Saksa pudotti lopullisen voittajan Italian vuonna 2006, mikä särki paikallisten kannattajien sydämet näyttävässä välieräottelussa, joka ratkaistiin vasta jatkoajalla.

San Siro

San Siro ei ole ainoastaan kahden massiivisen seuran, AC Milanin ja Inter Milanin, kotistadion, vaan siellä on pelattu myös kaksi maailmanmestaruuskilpailua. Milanon sydämessä sijaitseva San Siro on tarkoitus purkaa ja rakentaa uudelleen vuoteen 2026 mennessä. Muista vierailla stadionilla vielä kun voit!

Italia isännöi kaikkien aikojen toista maailmanmestaruuskilpailua vuonna 1934, jolloin yli 80 000 fania ahtautui Milanon vanhalle stadionille katsomaan, kun isäntäseura voitti Itävallan ja eteni loppuotteluun, jossa he lopulta voittivat Tšekkoslovakian.

Italia 90 mainitaan aina parhaista maailmanmestaruuskilpailuista puhuttaessa, eikä se ole mikään yllätys. Turnauksessa oli kaikkea, ja San Siro oli kaiken keskipisteenä.

San Siro -stadionilla pelattiin yhteensä kuusi ottelua, muun muassa Argentiinan ja Kamerunin välinen avausottelu, jossa afrikkalaiset voittivat 1-0, sekä Länsi-Saksan ja Tšekkoslovakian välinen puolivälierä, jonka länsisaksalaiset voittivat.

Vuoden 2022 MM-kisat saattavat olla toisella puolella maailmaa, mutta se ei tarkoita, että sinun pitäisi matkustaa kauas kokeaksesi turnauksen historiaa. Jokaisella näistä kentistä on nähty uskomattomia urheiluhetkiä.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *