FI – Match Page – Manchester City – Chelsea FC

Jalkapallomatka: Manchester City – Chelsea FC

Manchester CityChelsea FC -jalkapallomatkalla pääset todistamaan kahden 10 viime vuoden menestyneimmän seuran välistä ottelua.

Anteliaan seuran omistajan valtavan rahasijoituksen ansiosta molemmat seurat kasvoivat maailman rikkaimmiksi ja menestyneimmiksi seuroiksi uuden vuosisadan alussa.

Muiden seurojen kyynisten kannattajien vuoksi kahden rikkaan miehen joukkueiden välistä kaksintaistelua kutsutaan pilkallisesti nimellä ”El Cashico”. Kummassakin näistä seuroista pelaa kuitenkin maailman parhaita jalkapalloilijoita ja niiden väliset kaksintaistelut ovat poikkeuksellisen korkeatasoisia. Voetbalreizen myy parhaat vierekkäiset liput tähän huippuotteluun.

Tällä sivulla on tietoa tulevasta jalkapallomatkastasi Manchester City – Chelsea FC -otteluun:

  • Historia: Manchester City – Chelsea FC
  • Ikimuistoisimmat ottelut
  • Faktoja: Manchester City – Chelsea FC
  • Molemmissa seuroissa pelanneet pelaajat
  • Etihad Stadium Manchester City vs Chelsea FC -ottelun aikana
  • Missä Manchester Cityn kannattajat juhlivat, syövät ja juovat?

Varaa Manchester City -jalkapallo-ottelu
Varaa Chelsea FC -jalkapallo-ottelu

Historia: Manchester City – Chelsea FC

Vuoden 2000 tienoilla kukaan ei välittänyt, jos Manchester Cityn ja Chelsea FC:n välinen kaksintaistelu oli ohjelmassa. Noina vuosina Englannin jalkapalloa hallitsivat Arsenal FC ja Manchester United. Chelsea FC tunnettiin nimellä ”The underachievers”, eikä se ollut ollut ollut mestari sitten vuoden 1955. Manchester City oli jopa vajonnut kolmanneksi vuonna 1998. Palattuaan takaisin Valioliigaan City taisteli ensisijaisesti putoamista vastaan.

Chelsea FC juhli, kun seuran omistus siirtyi miljardööri Roman Abramovichille vuonna 2003. Hänen sijoitustensa ansiosta saatiin koottua tähtikylläinen joukkue. José Mourinhon tulon myötä lontoolaiset olivat valmiita niittämään voitot. Vuonna 2005 se voitti jälleen kerran kansallisen mestaruuden tasan 50 vuoden jälkeen, ja vuotta myöhemmin seurasi toinen mestaruus. Sen jälkeen he ovat voittaneet Stamford Bridgellä palkinnon toisensa jälkeen.

Manchesterilaisjoukkue joutui odottamaan vielä viisi vuotta. Kun Abu Dhabi United Group osti seuran vuonna 2008, se kasvoi kuitenkin välittömästi yhdeksi maailman rikkaimmista seuroista. Robinhon, Carlos Tévezin, Patrick Vieran ja Sergio Agüeron kaltaisia merkittäviä pelaajia lennätettiin kerralla, ja seura tuli tunnetuksi nimellä Chelsea FC 2.0. Vuonna 2011 tuli FA Cupin ensimmäinen palkinto, jota seurasi vuonna 2012 kansallinen mestaruus: ensimmäinen 44 vuoteen.

Sen jälkeen Chelsea FC ja Manchester City ovat olleet Englannin jalkapallon eniten palkintoja voittaneet seurat. Tämä teki Bluesista ja Citizensista suuria kilpailijoita pokaalien metsästyksessä. Kaksikon välisistä kaksintaisteluista on tullut todellisia spektaakkeleita, joissa on paljon pelissä. Vuonna 2021 seurat ottivat yhteen jopa Mestarien liigan finaalissa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun Chelsea FC vierailee Etihad Stadiumilla, voit olla varma, että kyseessä on kahden maailman parhaan seuran välinen kaksintaistelu upeassa tunnelmassa.

Manchester City – Chelsea FC: ikimuistoisimmat ottelut

4. toukokuuta 1984: Manchester City – Chelsea FC 0 – 2

Nykyään on vaikea kuvitella, mutta sekä Chelsea FC että Manchester City pelasivat toisella divisioonalla kaudella 1983-1984. Chelsea FC oli pudonnut sarjatasolta vuonna 1979 ja oli jo viisi vuotta kamppaillut kakkosessa. Manchester City putosi ykkösdivisioonasta vuonna 1983. Kaksikon välinen kaksinkamppailu lähetettiin jopa suorana televisiolähetyksenä, mikä oli tuohon aikaan ainutlaatuinen tapahtuma kakkostason ottelulle. Chelsea FC voitti 0-2 ja lähes varmisti paluunsa korkeimpaan divisioonaan. Kauden päätteeksi Blues nousi todellakin ykkösdivisioonaan. Manchester City päätyi neljänneksi ja joutui odottamaan vielä vuoden ennen kuin se nousi takaisin korkeimmalle sarjatasolle.

10. helmikuuta 2019: Manchester City – Chelsea FC 6 – 0

Kaudella 2018-2019 Manchester City oli mukana kovassa taistelussa kansallisesta mestaruudesta Liverpool FC:n ja Tottenhamin kanssa. Niiden takana Chelsea FC taisteli Manchester Unitedin ja Arsenal FC:n kanssa neljännestä sijasta. Panokset olivat siis kovat Valioliigan kakkosen ja nelosen välisessä kaksintaistelussa. Siitä muodostui legendaarinen ottelu, jossa City ei jättänyt vastustajastaan kiveäkään pystyssä. Jo neljännellä minuutilla Sterling teki maalin De Bruynen rangaistuspotkusta. 13 minuutin jälkeen Agüero teki 2-0 loistavalla laukauksella ja hyödynsi vastustajan puolustuksen kömmähdyksen vajaat viisi minuuttia myöhemmin.

Mancunialaiset jatkoivat hyökkäystään, ja Gündoğan viimeisteli sensaation 24. minuutilla tekemällä 4-0. Chelsea FC:n kärsimys ei kuitenkaan ollut ohi, sillä Agüero viimeisteli hattutemppunsa heti puoliajan jälkeen tehden loppulukemiksi 5-0. Hyökkääjä poistui kentältä jo 65 minuutin jälkeen vaihtoon. Kymmenen minuuttia ennen loppua Sterling viimeisteli kauniin hyökkäyksen ja realisoi 6-0-loppulukemat. Chelsean puolustaja Azpilicueta yritti antaa ottelun jälkeen positiivista vääntöä: ”Ensimmäiset kolme minuuttia menivät hyvin…” Kausi päättyi lopulta molempien joukkueiden kannalta positiivisesti. City nousi mestariksi ennen FC Liverpoolia yhden pisteen erolla, ja Chelsea sijoittui kunnioitettavalle kolmannelle sijalle.

29. toukokuuta 2021 Manchester City – Chelsea FC 0 – 1

Manchester City ja Chelsea FC pelasivat seurojensa historian tärkeimmän kaksintaistelun Portugalissa. Olihan kyseessä Mestarien liigan finaali. COVID-19-pandemian vuoksi FC Porton stadionilla oli vain 14 000 kannattajaa. Manchester City oli luonnollisesti suosikki. Seurasta oli tullut maan mestari ylivoimaisesti, ja sen etumatka Chelsea FC:hen oli peräti 19 pistettä. Silti kaksinkamppailu oli täydellisen tasainen ensimmäisen puoliajan ajan, kunnes Cityn puolustus torkahti 42. minuutilla. Havertz rynnisti läpiajoon ja löi Edersonin: 0-1.

City painosti toisella puoliajalla ja yritti kaikin keinoin väkisin tasoitusmaalia. Chelsea FC:n puolustus osoittautui kuitenkin voittamattomaksi linnakkeeksi. Kaiken kukkuraksi De Bruyne jouduttiin ottamaan aivotärähdyksen vuoksi pois kentältä tunnin pelaamisen jälkeen. Chelsea FC piti pintansa ja voitti Mestarien liigan toisen kerran. Valitettavasti finaalissa ei ollut hollantilaisedustusta. Sekä Ziyech (Chelsea) että Aké (City) istuivat penkillä täydet 90 minuuttia.

Faktoja: Manchester City – Chelsea FC

  • Ensimmäinen kohtaaminen molempien seurojen välillä tapahtui 7. joulukuuta 1907. Kaksintaistelu päättyi 2-2-tasapeliin.
  • Valioliigan perustamisen jälkeen Chelsea FC ja Manchester City ovat pelanneet 50 ottelua toisiaan vastaan aina kauteen 2021-2022 asti. Niistä Chelsea voitti 27 ottelua ja City 16. Niihin sisältyi 7 tasapeliä.
  • Joukkueet kohtasivat toisensa Community Shieldin kaksintaistelussa kahdesti. Sekä vuonna 2012 että vuonna 2018 Manchester City voitti.
  • Carabao Cupissa Chelsea FC ja Manchester United pelasivat finaalissa kerran. Manchester City voitti tuon kaksintaistelun myös vuonna 2019. Siihen tarvittiin kuitenkin rangaistuspotkukilpailusarja.
  • FA Cupissa seurat kohtasivat toisensa seitsemän kertaa, mutta eivät koskaan finaalissa. Chelsea voitti kolme kertaa ja Manchester City neljä
  • Manchester City on hävinnyt enemmän Valioliigaotteluita Chelseaa vastaan kuin mitään muuta joukkuetta vastaan.
  • Manchester Cityn suurin voitto oli yksi 6-0, vuosina 2018-2019.

Molemmissa seuroissa pelanneet pelaajat

Ei ole vaikeaa koota erinomaista joukkuetta käyttämällä pelaajia, jotka ovat pelanneet sekä Manchester Cityssä että Chelsea FC:ssä. Koska molemmat joukkueet ovat olleet toistensa kilpailijoita vasta hiljattain, siirto ei aiheuttanut suuria ongelmia molempien seurojen kannattajien keskuudessa. Olemme listanneet sinulle tunnetuimmat pelaajat.

Chelsea FC:n pelaajat raapivat todennäköisesti päätään, kun he ajattelevat Kevin De Bruynea. Vuonna 2012 Blues onnistui viemään lupaavan belgialaispelaajan Racing Genkistä vain kahdeksalla miljoonalla eurolla. Keskikenttäpelaaja ei koskaan saanut kunnolla mahdollisuutta Lontoossa. Ensimmäisenä vuonna De Bruyne siirtyi lainalle Werder Bremeniin. Ja kun hän ilmoittautui Stamford Bridgelle vuotta myöhemmin, Mourihno koki, ettei hän sovi joukkueeseensa. Jo talvitauolla hänet myytiin FfL Wolfsburgiin noin 30 miljoonalla eurolla. Kauppahinta, kuten kävi ilmi. De Bruyne kasvoi syöttöspesialistiksi ja lähti puolitoista vuotta myöhemmin Manchester Cityyn 76 miljoonan euron hintaan. Siellä De Bruynesta tuli yksi Valioliigan parhaista keskikenttäpelaajista. Monilla tärkeillä maaleilla ja taas kourallisella syöttöjä hän vaikutti neljän kansallisen mestaruuden voittamiseen.

Mister Chelsea Frank Lampard pelasi Stamford Bridgellä peräti 648 ottelua ja on 210 maalillaan edelleen seuran kaikkien aikojen paras maalintekijä. Keskikenttäpelaaja voitti siellä 13 palkintoa, mukaan lukien kolme kansallista mestaruutta, Eurooppa-liigan ja Mestarien liigan. Hänen sopimustaan ei uusittu 13 kauden jälkeen, ja hän lähti 36-vuotiaana New York Cityyn. Kaikkien yllätykseksi Lampard palasi kuitenkin heti takaisin Englantiin pelaamaan Manchester Cityssä kaudella 2014-2015. Hän teki kotidebyyttinsä The Citizensin riveissä 21. syyskuuta 2014, kaksintaistelussa… Chelsea FC:tä vastaan. Lampard tuli vaihtoon 78. minuutilla, kun joukkue oli 0-1-tappiolla, mutta teki tasoitusmaalin vanhaa joukkuettaan vastaan viisi minuuttia ennen loppua. ’Lamps’ kieltäytyi hurraamasta. Hän ehti pelata Cityssä 32 kisakamppailua, ja palasi kauden jälkeen New Yorkiin päättämään aktiiviuransa siellä.

 

Dan Sturridge kasvoi huipputason hyökkääjäksi Liverpool FC:ssä, mutta kävi koko nuorisokoulutuksen läpi Manchester Cityssä. Hän sai ensimmäisen kerran tilaisuutensa ykkösjoukkueessa vuonna 2008, jossa hänen tehtävänään oli varmistaa maalit yhdessä Robinhon kanssa. Hyökkääjät Adebayor, Santa Cruz ja Tévez ilmoittautuivat Manchesteriin vuotta myöhemmin, mikä sai hänet voittamaan kansallisen mestaruuden, kaksi FA Cupia ja Mestarien liigan. Vakituista pelipaikkaa hän ei kuitenkaan koskaan saanut Stamford Bridgelläkään. Anelka, Demba Ba, Drogba ja Fernando Torres antoivat hänelle niin paljon kilpailua, että hän aloitti pelaamisen Liverpool FC:ssä tammikuussa 2013. Siellä hänestä kasvoi yksi Valioliigan parhaista hyökkääjistä.

Vuonna 2018 Liberian presidentiksi valittu George Weah kasvoi todelliseksi ilmiöksi AS Monacossa, Paris Saint-Germainissa ja AC Milanissa. Hänet jopa julistettiin maailman vuoden jalkapallopelaajaksi vuonna 1995. Hyökkääjä oli jo 34-vuotias lähtiessään Englantiin. Tammikuussa 2000 AC Milan lainasi hänet puoleksi vuodeksi Chelsea FC:lle. Weah teki debyytissään voittomaalin suurta kilpailijaa Tottenham Hotspuria vastaan ja oli heti fanien suosikki. Hän pelasi Bluesissa 15 ottelua, joissa hän teki 15 maalia ja voitti siellä FA Cupin. Hänen sopimuksensa AC Milanin kanssa päättyi tämän jälkeen ja hän solmi sopimuksen Manchester Cityn kanssa. Hän pelasi vain kourallisen kaksinkamppailuja, mutta teki maalin kilpailija Liverpool FC:tä vastaan. Kun Weah päätti, ettei hän saanut tarpeeksi peliaikaa, hän lähti puolen vuoden jälkeen Olympique Marseilleen, jonka jälkeen hän lopetti urheilu-uransa.

Muita sekä Chelsea FC:ssä että Manchester Cityssä pelanneita pelaajia ovat Shaun Wright-Phillips, Nicolas Anelka, Wayne Bridge ja Willy Caballero.

Etihad Stadium Manchester City vs Chelsea FC -ottelun aikana

Vierailu Manchester City – Chelsea FC on paljon muutakin kuin 90 minuutin ottelu. Sky Bluesissa kotikamppailu muuttuu elämykseksi, joka täyttää helposti koko päivän. Aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan Etihad Stadiumin ympäristössä on paljon koettavaa. Tämä entinen yleisurheilustadion on ollut Cityn kotikenttä vuodesta 2003 lähtien, ja siellä on 55 000 istumapaikkaa.

Ottelupäivänä olet tervetullut stadionin vieressä sijaitsevalle City Square -fanialueelle kaksi ja puoli tuntia ennen ottelun alkua. Täältä löydät kaiken tarvittavan tunnelmaan pääsemiseksi: kolme suurta valkokangasta, Summerbee-baarin, perheystävällisen Blue Moon -kahvilan ja näyttämön. Tällä lavalla DJ huolehtii tunnelmasta, livebändi esiintyy ja erikoisvieraita haastatellaan. Viime vuosina vierailijoina ovat olleet muun muassa Tom Cruise, Liam Gallagher ja Giorgi Kinkladze. Pelipaikoista ja viimeisimmistä uutisista keskustellaan jalkapalloanalyytikkojen kanssa. Lisäksi jaetaan erilaisia palkintoja.

Puolitoista tuntia ennen ottelun alkua pelaajabussi saapuu Colin Bell Standin sisäänkäynnille. Tämä on täydellinen paikka nähdä pelaajia ja saada nimmari, jos olet onnekas. City Squaren kahden kahvilan lisäksi voit käydä myös erilaisissa ruokakojuissa hakemassa jotain syötävää.

Ottelun päätyttyä voit palata takaisin City Squarelle. Lavalla keskustellaan kaksintaistelusta eri vieraiden kanssa. Kaksintaistelun kohokohdat näytetään näytöillä, ja voit tankata energiaa kahvilassa ja baareissa. Ottelupäivän ohjelma julkaistaan viikon mittaan City Squaren Twitter-tilillä.

Käytännöllistä tietoa
Etihad Stadium sijaitsee noin 2,5 kilometrin päässä Manchesterin keskustasta, ja sinne pääsee helposti. Hauskin tapa on yksinkertaisesti tehdä se kävellen. Kaupungin keskusasemalta, Manchester Piccadillyn asemalta, pääset Etihad Stadiumille kävellen 25 minuutissa. Reitti on hyvin valaistu ja selkeästi merkitty joka kohdassa: sinun tarvitsee vain seurata opasteita ”City Link”. Tai voit tietysti yksinkertaisesti seurata sinivalkoisiin pukeutuneita joukkoja.

Kaupungin paras julkinen liikennemuoto on Metrolink-raitiovaunu. Tämä raitiovaunu vie sinut Piccadillyn asemalta Etihad Stadiumille 10 minuutissa. Astonin suuntaan kulkeva raitiovaunu pysähtyy Etihad Campus -pysäkillä, joka sijaitsee stadionin vieressä. Tähän pysäkkiin kulkee ottelupäivinä kaksi kertaa enemmän raitiovaunuja, joten sinun ei tarvitse odottaa koskaan kuutta minuuttia kauempaa.

Kaupungin keskustasta kulkee runsaasti busseja Ashton New Roadille, joka sijaitsee eteläkatsomon vieressä.

Manchester City -stadionkierros

Etihad Stadiumin verhojen taakse voi kurkistaa useilla eri tavoilla. Suosituin niistä on Manchester City Stadium Tour. Voit kurkistaa sisään lehdistöhuoneeseen, jossa sinulla on mahdollisuus esittää kysymyksiä virtuaaliselle Pep Guardiolalle. Seuraavaksi näet pukuhuoneet, pelaajatunnelin, kentän ja lehterit. Kierroksella käytetään nykyaikaisinta teknologiaa. Esimerkiksi seuran historiaa esitellään 360-asteisessa elokuvasviitissä, ja audiovisuaalinen esitys näyttää, mitä pukuhuoneessa tapahtuu juuri ennen ottelun alkua. Kierros kestää noin puolitoista tuntia, ja se maksaa 25 puntaa aikuisilta ja 15 puntaa alle 18-vuotiailta nuorilta. Kierroksia voi varata päivittäin kello 10:00-15:30.

Ottelupäivinä voit osallistua Countdown to Kick-Off -kierrokselle. Muistathan, että tällä kierroksella et vieraile pukuhuoneissa tai lehdistöhuoneessa. Koet kuitenkin hektisen ilmapiirin juuri ennen ottelua. Kun olet käynyt 360 asteen elokuvateatterissa, voit seurata pelaajien saapumista pelaajabussilla erityisestä paikasta. Juuri ennen aloituspotkua saat tilaisuuden kävellä kentälle ja saada katsomossa olevat ihmiset luulemaan, että olet joukkueen uusin voimavara. Hinnat ovat samat kuin tavallisella kierroksella: 25 puntaa aikuisilta ja 15 puntaa alle 18-vuotiailta nuorilta.

Jos haluat tietää lisää harjoituskompleksista ja nuorten harjoittelusta, City Football Academy Tour on erittäin suositeltava. Vierailet ykkösjoukkueen, naisjoukkueen ja Cityn akatemian nuorisopelaajien harjoitustiloissa. Näet harjoituskentät, mukaan lukien Ison-Britannian suurimman katetun kentän. Saat myös tietoa harjoitusaikatauluista. Tässäkin tapauksessa hinta on 25 puntaa aikuisilta ja 15 puntaa alle 18-vuotiailta nuorilta. Ota huomioon, että tätä kierrosta ei järjestetä yhtä usein kuin stadionkierrosta. Varmista siis, että käyt verkkosivuilla etukäteen ja katsot, minä hetkinä tätä kierrosta annetaan.

Neljäs vaihtoehto on Walk with a Legend Tour. Sen avulla voit seurata stadionkierroksen koko ohjelmaa. Lisäosana siinä on kysymys- ja vastauspuheenvuoro seuran kuuluisan entisen pelaajan kanssa. Hän kertoo muistojaan ajastaan Cityn pelaajana ja vastaa kysymyksiin. Sen jälkeen tarjolla on epävirallisia drinkkejä ja saat nimikirjoituksella varustetun valokuvan. Cityn legendat, kuten Brian Horton, Joe Corrigan ja Tommy Booth, ovat aiemmin osallistuneet tapahtumaan. Legends Tour järjestetään yleensä kaksi kertaa kuukaudessa sunnuntai-iltapäivänä, ja se maksaa 50 puntaa aikuisilta ja 42 puntaa alle 18-vuotiailta nuorilta.

Haluatko päästä itse seuraamaan Manchester City vs Chelsea FC -ottelua?

Varaa Manchester City -jalkapallo-ottelu
Varaa Chelsea FC -jalkapallo-ottelu

Missä Manchester Cityn kannattajat juhlivat, syövät ja juovat?

Kuten aiemmin mainittiin, voit viettää aikaa Etihad Stadiumin lähellä sijaitsevalla City Squarella koko päivän ajan, jossa on runsaasti vaihtoehtoja syömiseen ja juomiseen sekä kaikkea mahdollista viihdettä. Jotkut pitävät kuitenkin vähemmän organisoidusta ja hoidetusta kokemuksesta. Jos haluat viettää aikaa mieluummin aidossa City-fanipubissa stadionin läheisyydessä, seuraavat paikat ovat erinomaisia vaihtoehtoja.

Mary D Bemish Bar, osoitteessa 13 Grey Mare Lane, on City-fanien suosikki. Et pääse sisään, ellet pysty esittämään ottelun pääsylippua. Tunnelma on uskomaton, ja siellä lauletaan ja juhlitaan paljon. Se on valtava tila, jossa on Cityn muistoesineitä, ja sinne mahtuu noin 1 200 fania. Tämä on loistava paikka saada jotain syötävää ja juotavaa myös ottelun jälkeen, sillä keittiössä tarjoillaan hyvää ruokaa.

The Townley osoitteessa Albert Street 31 on myös todellinen kannattajien hengailupaikka ja hieman vähemmän raju kuin Mary D Bemish Bar. Vieraanvarainen ilmapiiri saa sinut tuntemaan olosi kotoisaksi. Se ei ole yhtä suuri ja siksi ottelupäivinä melko ruuhkainen, mutta palvelu on erittäin ystävällistä ja nopeaa. Olutpuutarha on aina hyvin suosittu.

Bradford Inn, osoitteessa 112 Bradford Road, on ihanteellinen paikka saada jotain juotavaa ja välipalaa ennen ottelua. Pubissa on tilava terassi. Siellä on ottelupäivinä karaokemahdollisuus kiinnostuneille.

Jos haluat saada juotavaa kaupungin keskustassa, The Wharf (osoitteessa 6 Slate Wharf) on paras valinta. Vaikka rakennus on vuodelta 1998, se muistuttaa enemmänkin vuosisatoja vanhaa varastorakennusta, joka on täynnä intiimejä huoneita ja alkoveja. The Wharf sijaitsee idyllisellä paikalla kanavan varrella, jossa on kaunis nostosilta. Valtavalla terassilla on valittavana 9 erilaista olutta, 50 erilaista viiniä ja noin 50 erilaista viskiä. Ylimmässä kerroksessa on hieno ravintola, jonka parvekkeelta on panoraamanäkymät kanavalle.

Juhlimispaikka
Kun Manchester City voittaa kansallisen mestaruuden, FA Cupin tai Euroopan cupin, sitä juhlitaan perinteisellä voittoparaatilla. Suurin osa faneista kokoontuu Manchesterin katedraaliin, jonne pystytetään koroke. Pelaajat ja henkilökunta nousevat avoimeen kaksikerroksiseen autoon. Se ajaa noin 45 minuutin kierroksen kaupungin keskustan läpi. Peter Streetin ja Deansgaten kautta bussi saapuu lopulta katedraalin vieressä olevalle korokkeelle. Täällä joukkue juhlii kannattajien kanssa korokkeelta.