FI – Match Page – Manchester City – Manchester United

Jalkapallomatka: Manchester City – Manchester United

Manchesterin derbyssä pääset todistamaan yhtä Euroopan kiihkeimmistä kaksintaisteluista. Kaupunki on jakautunut kahteen leiriin: oletko punaisten vai sinisten puolella? Molempien seurojen fanit ovat vastakkain. Kun Sheikh Mansour otti Manchester Cityn haltuunsa vuonna 2008, urheilullinen kilpailu on kasvanut valtavasti. City ei ole enää äänekäs pikkuseura, vaan se on ottanut vallan kaupungissa. Unitedin fanit suhtautuvat siihen tyrmistyneinä. Kaupungin derbyä ei missään nimessä pidä hävitä. Keskinäiset kaksinkamppailut ovat täynnä tunteita ja jännitteitä. Voetbaltravelin kautta varaamassasi jalkapallomatkalla pääset istumaan Etihad-stadionilla eturivissä ja aina matkaseurueesi vieressä.

Tältä sivulta löydät lisätietoja, joiden avulla voit valmistautua jalkapallomatkaan Manchesterin derbyyn:

  • Manchester Derbyn historia
  • Ikimuistoisimmat derbyt
  • Faktoja: Manchester City – Manchester United
  • Molemmissa seuroissa pelanneet pelaajat
  • Etihad Stadium Manchester Derbyn aikana
  • Seuran laulut Etihad Stadiumilla

Varaa Manchester City -jalkapallomatka
Varaa Manchester United -jalkapallomatka

Manchester Derbyn historia

Nykyään Manchesterin derby on täynnä jännitteitä, eivätkä faniryhmät voi sietää toisiaan. Nämä negatiiviset tunteet alkoivat vasta 1970-luvulla. Manchesterin derbyn ensimmäisten viidenkymmenen vuoden aikana kilpailua ei juurikaan esiintynyt. Se kävi selväksi, kun Manchester City jäi kiinni laittomista maksuista joillekin pelaajille vuonna 1905. Peräti 17 pelaajaa sai pelikiellon, jonka perusteella he eivät saaneet enää koskaan pelata Cityn joukkueessa. Neljä heistä siirtyi pelikiellon jälkeen Manchester Unitediin, ja heillä oli merkittävä osuus ensimmäisen mestaruuden voittamisessa vuonna 1908. Nelikon siirtoa Unitediin ei pidetty petoksena, päinvastoin. Heitä ylistettiin siitä, että he antoivat auttavan käden manchesterilaisseuralle.

Itse asiassa toiseen maailmansotaan asti monet fanit menivät yhtenä viikkona Unitedin kotipeliin ja katsoivat seuraavalla viikolla Cityn kotipeliä.

Vasta 1950-luvulla syntyi tietty kilpailu, joka heräsi henkiin vasta 1970-luvulla. Silloin tapahtui joitakin välikohtauksia, jotka lietsoivat tätä keskinäistä vihaa. George Bestin Glyn Pardoeen kohdistama skandaalimainen taklaus vuonna 1970 jätti Cityn pelaajan sivuun kahdeksi vuodeksi. Kaudella 1973-1974 molemmat seurat kohtasivat toisensa viimeisenä pelipäivänä. Cityn myöhäinen maali tässä ottelussa johti Unitedin putoamiseen. Sen myötä henki oli todella päässyt ulos pullosta.

Abu Dhabi United Groupin haltuunoton jälkeen Manchester Citystä on tullut myös merkittävä urheilullinen kilpailija. Sen jälkeen molemmat seurat ovat olleet maan ehdottomassa huipussa. Tämän seurauksena City ja United ovat myös toistensa kilpailijoita kansallisten ja kansainvälisten palkintojen metsästyksessä. Manchesterin derbyssä on siis nykyään pelissä muutakin kuin kaupungin ylpeys.

Man. City – Man. United: ikimuistoisimmat derbyt

9. joulukuuta 2012: Manchester City – Manchester United 2 – 3

Viime kaudella Manchester City ja Manchester United olivat taistelleet mestaruudesta viimeiselle kierrokselle asti. City oli se, joka voitti mestaruuden maalierolla. Tällä kaudella taistelu jatkui siitä, mihin se jäi. Kun seurat kohtasivat Etihad Stadiumilla, liigaa johtavalla Unitedilla oli kolmen pisteen johto. Täynnä oleva stadion näki Wayne Rooneyn tekevän kaksi maalia ensimmäisellä puoliajalla. United lähti pukukoppiin 0-2-johdossa. Tauon jälkeen iski kuitenkin City. Touré toi 1-2-osuman taululle tunnin pelin jälkeen, jonka jälkeen joukkue lähti metsästämään tasoitusmaalia. Se myös osui, joskin fanit joutuivat odottamaan 86. minuutille asti.

Vielä ei kuitenkaan ollut valmista. 92. minuutilla Robin van Persie laittoi itsensä vapaapotkun taakse. Matkalla hänen laukauksensa harhautui ja pallo päätyi Joe Hartin taakse maaliin. Juhliessaan 2-3:aa Unitedin pelaajia heitettiin katsomosta. Rio Ferdinand sai osuman, ja Joe Hart joutui pysäyttämään kentälle rynnänneen kiivaan fanin. Asetelma ei muuttunut miksikään. United kasvatti johtonsa kuuteen pisteeseen ja veisi lopulta mestaruuden suurelta kilpailijaltaan.

7. huhtikuuta 2018: Manchester City v Manchester United 2 – 3

Tällä kaudella Pep Guardiolan joukkue kaappasi Valioliigassa ehdottoman vallan. Manchester City oli kerännyt peräti 13 pisteen etumatkan, ja se saattoi virallisesti voittaa kansallisen mestaruuden tänä päivänä. Ja vieläpä arkkivihollista Manchester Unitedia vastaan! Etihad Stadium oli ääriään myöten täynnä faneja, jotka olivat jo täydessä juhlatuulessa. Puolen tunnin pelin jälkeen shampanjat voitiinkin laittaa pystyyn, kun Kompany ja Gündoğan varmistivat 2-0-johdon. Tämän jälkeen Sterling ja Gündoğan laiminlöivät nostaa pisteet entisestään.

Tauon jälkeen tapahtui mahdoton. Kahdeksannella minuutilla Paul Pogba teki 2-1:n, ja vajaat kaksi minuuttia myöhemmin hän teki jopa 2-2:n. Tuon tasoituksen myötä koko juhla kaatuisi. Hätkähdyttävässä stadionissa City hyökkäsi kaikin voimin, mutta sai 70. minuutilla oven paiskattua päin naamaa. Smalling vastahyökkäsi 2-3:een ja käänsi pelin täysin päälaelleen. Vaikka City mitä yritti, kaupunkilainen piti pintansa. Loppuvihellyksen jälkeen Etihad-stadion hiljeni kuoliaaksi, lukuun ottamatta yhtä osaa juhlivia United-faneja. Viikkoa myöhemmin Citystä tuli edelleen mestari.

6. maaliskuuta 2022: Manchester City – Manchester United 4 – 1

Manchester City kilpaili Liverpool FC:n kanssa mestaruudesta, eikä sillä ollut varaa menettää pistettäkään. Sama päti Manchester Unitediin, joka tarvitsi kipeästi pisteitä pysyäkseen mukana kilpailussa Mestarien liigan paikasta. Lisäksi joukkue ei voinut saada Cristiano Ronaldoa. Hänet korvattiin 21-vuotiaalla Jadon Sancholla, joka pelasi aikoinaan Cityn nuorissa. Kevin De Bruyne hoiti nopeasti 1-0:n. Yllättäen vaikeuksissa ollut United tuli sitten paremmaksi, ja 22 minuutin jälkeen tuli ansaittu 1-1.  Jado Sancho.

Punaiset paholaiset eivät saaneet nauttia siitä pitkään. Jälleen kerran oli De Bruyne se, joka teki 2-1:n. Ensimmäinen puoliaika pysyi korkealla tasolla, molempien joukkueiden käyttäessä tappavaa vauhtia. Toisella puoliajalla kävi nopeasti selväksi, että United ei enää pysynyt mukana. Riyad Mahrezin kahdella maalilla City eteni selvästi kaupunkilaisistaan. Se teki selväksi, että suhteet ovat muuttuneet täysin viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja The Citizens hallitsee nyt Manchesteria.

Faktoja: Manchester City – Manchester United

  • Manchester derby on pelattu kauteen 2021-2022 asti 187 kertaa. Näistä Manchester United on voittanut 77 ja Manchester City 57 kertaa. Muut 53 ottelua päättyivät tasapeliin.
  • Kotipeleissä City on kärsinyt Manchesterin derbyssä enemmän tappioita kuin voittoja. Maine Roadilla ja Etihadilla on voitettu 27 kertaa ja hävitty 31 kertaa.
  • Cityn parhaat maalintekijät Manchesterin derbyssä ovat Joe Hayes ja Francis Lee kymmenellä Sergio Agüero (9) teki myös useita maaleja.
  • Vuosina 1990-2002 Manchester City ei voittanut yhtään ottelua suurta kilpailijaansa vastaan. Syyskuussa 1989 saavutetun 5-1-voiton jälkeen fanit joutuivat odottamaan marraskuuhun 2002 asti, jolloin City voitti 3-1.
  • Manchesterin musiikkikenttää jakaa myös Manchesterin derby. Esimerkiksi Oasiksen Gallagherin veljekset ovat Manchester Cityn suuria faneja. Se toinen tunnettu bändi kaupungista, Stone Roses, on puolestaan Manchester Unitedin fanaattinen kannattaja.
  • Cityn fanit väittävät usein, että United ei ole todellinen paikallinen seura, vaan se houkuttelee faneja lähinnä kaupungin ulkopuolelta. Alun perin näin olikin. United-faneista 28 prosenttia asui alueella, kun taas Cityn kannattajista 49 prosenttia. Mutta nyt myös City houkuttelee faneja ympäri maailmaa, lähinnä menestyksen ansiosta. Ero on siis paljon pienempi kuin väitetää
  • Tutkimusten mukaan Cityn fanit inhoavat Unitedia paljon enemmän kuin toisinpä Missä Citizens näkee suuren kilpailijansa Manchester Unitedin. United-fanit sen sijaan näkevät suurimpina vihollisinaan erityisesti Liverpoolin ja Arsenalin.

Molemmissa seuroissa pelanneet pelaajat

Vaikka siirto näiden kahden seuran välillä on nyt raskaasti jännitteinen, aiemmin se oli erilaista. Monet pelaajat siirtyivät kaupungin toiselta puolelta toiselle. Joskus se aiheutti paljon levottomuutta, mutta usein kukaan ei välittänyt. Olemme listanneet mielenkiintoisimmat siirrot näiden kahden seuran välillä.

Eniten kohua aiheuttanut siirto oli Carlos Tévezin siirto. Argentiinalainen oli tehnyt vaikutuksen ensimmäisenä englantilaisvuotenaan West Ham Unitedissa ja tuli Old Traffordille kesällä 2007. Ensimmäisellä kaudellaan hän voitti Manchester Unitedin kanssa sekä mestaruuden että Mestarien liigan. Tévez muodosti Cristiano Ronaldon ja Wayne Rooneyn kanssa superhyökkäyksen. Toisen kautensa jälkeen hän aiheutti todellisen shokkiaallon kaupungissa vuonna 2009 tekemällä sopimuksen Manchester Cityyn. Siihen päättyi hänen suosionsa United-fanien keskuudessa. Tévez pelasi neljä vuotta Etihad-stadionilla ja antoi maaleillaan tärkeän panoksen mestaruuden voittamiseen; ensimmäisen mestaruuden 44 vuoteen.

Peter Schmeichel puolusti Manchester Unitedin maalia kahdeksan vuotta. Tanskalaisesta tuli siellä legenda, ja hän jätti hyvästit Mestarien liigan finaalissa vuonna 1999. Portugalin Sportingissa ja Aston Villassa vietettyjen kausien jälkeen hän palasi Manchesteriin 39-vuotiaana. Mutta punaisten kauhuksi se oli suuren kilpailijan kanssa. Hän pelasi vain yhden kauden Manchester Cityssä, mutta fanaattiset United-fanit pitivät hänen siirtoaan suurena petoksena. Lyömässä: Schmeichel ei koskaan hävinnyt Manchesterin derbyä, pelasi hän sitten Unitedissa tai Cityssä.

Dennis Law vietti vuoden Manchester Cityssä vuonna 1960 ja lähti sitten Torino FC:hen. Vuoden kuluttua hän palasi Englantiin ja pelasi Manchester Unitedissa. Hän pysyi siellä yksitoista kautta ja teki 404 ottelussa peräti 237 maalia. Näin skotti on Old Traffordin kaikkien aikojen maalintekijätilastossa kolmantena Bobby Charltonin ja Wayne Rooneyn jälkeen. Vuonna 1973 Law palasi vuodeksi Manchester Cityyn. Viimeisenä pelipäivänä hän kohtasi vanhan rakkaansa Unitedin, joka oli vaarassa pudota. Law teki voittomaalin juuri ennen erätaukoa, mikä pudotti Unitedin kakkosdivisioonaan. Law oli niin murtunut, ettei hän halunnut juhlia maaliaan, ja hänet vaihdettiin heti tilalle. Hänen uransa päättyi välittömästi.

Muita tunnettuja molemmissa seuroissa pelanneita pelaajia ovat Andrew Cole, Owen Hargreaves, Peter Beardsley, Peter Barnes and Jimmy Bannister.

voetbalreis man city fans

Etihad Stadium Manchester Derbyn aikana

Manchesterin derbyssä vieraillessasi huomaat heti, miten suuri kilpailu näiden kahden seuran välillä on. Etenkin Cityn fanien keskuudessa on suuri vastenmielisyys kanssakaupunkilaisia kohtaan. Unitedia pidetään ylimielisenä seurana. Koska Old Trafford on aivan kaupungin rajojen ulkopuolella, Cityn fanit jakavat näkemyksen, että he ovat kaupungin ainoa seura. Kilpakumppanin fanit leimataan ”ryysyläisiksi”. Tämä nimitys viittaa sotavuosiin. Tuolloin Unitedilla oli niin vähän rahaa käytettävissään, että pelaajien oli käytettävä peliasunsa täysin loppuun.

Unitedin fanit eivät myöskään ole välinpitämättömiä. He pitävät Cityä muoviseurana, joka on ostanut tiensä huipulle Abu Dhabin rahojen ansiosta. Etihad-stadion on heidän turmelemansa ”Empty-had”, joka viittaa siihen, että Etihad-stadionilla on joskus tyhjiä paikkoja vähemmän houkuttelevien otteluiden aikana. Cityn faneja kutsutaan nimellä ’ Noisy Neighbours’: he tulevat paikalle vain silloin, kun on jotain voitettavaa, muuten heitä ei näy.

Manchester Cityn stadion on myös yksi maan nykyaikaisimmista stadioneista, ja se on voittanut jo useita palkintoja suunnittelustaan. Se on 55 000 istumapaikallaan myös paljon suurempi kuin vanha Main Road Stadium. Viime vuosina sinne mahtui vain 33 000 fania. Lisäksi Etihad Stadium tunnetaan mukavuudestaan ja erinomaisista tiloistaan. Vuonna 2014 fanitiloihin investoitiin miljoonia, ja se näkyy. Stadionin lähellä sijaitsevalla erityisellä City Square -aukiolla voit nauttia kaikenlaisesta viihteestä jo tunteja ennen ottelua. Pitopalvelu tunnetaan maan parhaana ja laajimpana. Löydät erikoisoluita pikkukaupungin panimolta, käsityönä valmistettuja hodareita ja Jamie Oliverin aterioita. Voit siis viettää koko ottelupäivän stadionin ympärillä jäämättä mistään paitsi.

Käytännöllistä tietoa
Etihad Stadium sijaitsee noin 1,6 kilometrin päässä Manchesterin keskustasta, ja sinne pääsee helposti. Matkasi lähtöpiste on Manchester Piccadillyn asema. Tämä on kaupungin päärautatieasema, joka sijaitsee aivan keskustassa. Parhaiten stadionille pääset täältä kävellen tai raitiovaunulla.

Monet Cityn fanit valitsevat kävelymatkan stadionille. Piccadillyn asemalta on noin 25 minuutin kävelymatka Etihad Stadiumille. Voit helposti seurata muita faneja, mutta reitti on myös hyvin viitoitettu. Seuraa ”City Link” -viittoja, niin pääset perille itsekin. Tällä reitillä on myös suosittuja kannattajakahviloita, joissa pysähdytään oluelle ja lauletaan seuran lauluja matkan varrella. Ihanteellinen tapa päästä kisatunnelmaan.

Jos haluat kulkea mieluummin julkisilla liikennevälineillä, Metrolink on paras vaihtoehto. Toisin kuin nimestä voisi päätellä, se ei ole metro vaan raitiovaunulinja. Piccadillyn asemalta raitiovaunu vie sinut noin kymmenessä minuutissa Etihad Campus -pysäkille, joka sijaitsee City Squarella.

Kaupungin keskustasta kulkee myös runsaasti busseja stadionille. Piccadilly Gardensista, muutaman minuutin kävelymatkan päässä Piccadillyn asemalta, lähtevät bussit 216, 231 ja 237. Pelin jälkeen kaikki bussit löytyvät Aston New Roadilta. Nämä bussikuljetukset vievät sinut takaisin Manchesterin keskustaan kymmenessä minuutissa.

Manchester City -stadionkierros

Manchester City – Manchester United -ottelun lisäksi jalkapallomatkasi aikana on ehdottomasti varattava kierros Etihad Stadiumin kulissien taakse. Seura tarjoaa upeita kierroksia, joissa voit tutustua enemmän kuin missään muussa englantilaisessa seurassa.

Tavalliselle stadionkierrokselle voi osallistua päivittäin kello 10-15. Vierailet tietysti pukuhuoneissa, pelaajatunnelissa, kentällä ja vaihtopenkeillä. Kierros tarjoaa kuitenkin myös hienoja esimerkkejä huipputeknisestä viihteestä. Voit katsella seuran historiaa 360 asteen elokuvateatterissa, siellä on näyttely, jossa käytetään hologrammeja, ja lehdistöhuoneessa voit esittää kysymyksiä virtuaaliselle Pep Guardiolalle. Aikuiset maksavat tästä puolitoistatuntisesta kierroksesta 25 puntaa ja alle 18-vuotiaat 15 puntaa.

Countdown To Kick-Off Tour on ainutlaatuinen tapa kokea Manchesterin derby. Saat tilaisuuden kurkistaa kulissien taakse itse kisapäivänä. Näin todistat valmistelut stadionilla ja nousevan kilpailujännityksen. Pääset kierrokselle stadionille ja voit seurata pelaajabussin saapumista erityiseltä VIP-paikalta. Juuri ennen derbyn alkua voit kävellä kenttää pitkin ja katsella täpötäysiä katsomoita. Hinnat ovat samat kuin tavallisella kierroksella. Tämä kierros on varattava hyvissä ajoin etukäteen, erityisesti Manchesterin derbyyn.

Toinen tarjolla oleva kierros on Cityn jalkapalloakatemiakierros, jossa vierailet harjoituskompleksissa ja nuoriso-akatemiassa. Legends Tour -kierroksella sinua opastaa Manchester Cityn ikoni. Tähän sisältyy myös kysymys- ja vastauspuheenvuoro pelaajan kanssa, ja saat sen jälkeen signeeratun valokuvan. Näitä kahta kierrosta ei järjestetä päivittäin, ja ne myydään loppuun nopeasti, joten varaa paikkasi ajoissa.

Haluatko seurata Manchester Derbya itse?

Varaa Manchester City -jalkapallomatka
Varaa Manchester United -jalkapallomatka

Seuran laulut Etihad Stadiumilla

Manchesterin derbyssä voi tietysti todella näyttäytyä vain, jos osaa laulaa tunnettujen Citizen-kappaleiden mukana. Tämän helpottamiseksi olemme listanneet sinulle suosituimmat kappaleet. Voit olla varma, että nämä kappaleet soivat ainakin kerran Manchester Unitedia vastaan pelattavan ottelun aikana. Harjoittele päivittäin, ja pian voit laulaa muiden fanien mukana stadionilla ja kannattajakahvilassa.

Blue Moon

Aloitamme tunnetuimmalla kappaleella. Blue Moon tunnetaan Manchester Cityn epävirallisena hymninä. Alkuperäinen kappale on vuodelta 1934. Pienen Crewe Alexandran faneilla on kunnia olla ensimmäisinä ottamassa laulu käyttöön. Cityn fanit tekivät myöhemmin uuden version, josta on tullut uskomattoman suosittu. Sanoitukset kertovat ihmisestä, jolla ei ollut rakkautta tai tarkoitusta elämässään, kunnes hän alkoi seurata Manchester Cityn pelejä. Hän tunsi rakkautta seuraan ja muodosti siteen kanssakannattajien kanssa, joten hän ei ollut enää yksin. Tätä laulua soitetaan useita kertoja ottelua kohden. Jos sinulla on aikaa opiskella vain yksi kappale, valitse tämä klassikko.

Blue Moon
You saw me standing alone
Without a dream in my heart
Without a love of my own


Blue Moon
You knew just what I was there for
You heard me saying a prayer for
Someone I could really care for


Then suddenly they’ll appear before me
The only one my arms could ever hold
I heard someone whisper “Please adore me”
And when I looked my moon had turned to gold.


Blue Moon
Now I’m no longer alone
I have a dream in my heart
I have a love of my own

The Boys in Blue

Toinen klassikko, jonka jokainen Citizen-fani voi heti laulaa herätessään keskellä yötä, on kappale The Boys in Blue. Seura on nyt ottanut tämän kappaleen käyttöön seuran virallisena hymninä, joka pauhaa stadionin kaiuttimista jokaisen kotiottelun jälkeen. Laulu korostaa joukkueen voittajamentaliteettia, joka ei lepää ennen kuin voitto on tullut. Se on myös kunnianosoitus uskollisille faneille, jotka ovat jatkaneet seuran tukemista myös sen synkimpien hetkien aikana.

City! Manchester City!
We are the lads who are playing to win,


City – the Boys in Blue will never give in!
Football is the game that we all live for,
Saturday is the day we play the game,
Everybody has to pull together,
And together we will stand.


Even if we’re playing down at Maine Road,
Or if we play a million miles away,
There will always be our loyal fans behind us,
To cheer us on our way!


City! Manchester City!
We are the lads who are playing to win,
City – the Boys in Blue will never give in.
Blue and white we play together,
We will carry on forever more!


Maybe in another generation,
When other lads have come to take our place,
They’ll carry on the glory of the City,
Keeping City in the place…


City! Manchester City!

We are the lads who are playing to win

City – The Boys in Blue will never give in

We Are Not Really Here

Cityn fanit ovat laulaneet We are Not Really Here -kappaletta, joka tunnetaan myös nimellä The Invisible Man, jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Laulun alkuperästä on kaikenlaisia villejä tarinoita. Suosittu myytti on, että Cityn fanit hiipivät kerran Millwallin stadionille, kun peli oli kielletty vierasfaneilta. Heidän kerrotaan laulaneen laulun ensimmäisen kerran pahamaineisen The Den -stadionin katsomossa. Kriitikot huomauttavat, että faniryhmä ei koskaan selvinnyt tällaisesta tempauksesta Millwallin stadionilla. Tutkimukset ovat paljastaneet, että laululla ei alun perin ollut mitään tekemistä Cityn kanssa, vaan fanit ottivat sen käyttöönsä. Laulusta tuli kuitenkin suosittu vuosina, jolloin City pelasi alemmilla sarjatasoilla.

We are not, we’re not really here

We are not, we’re not really here

Just like a fan

Of the invisible man

We are not, we’re not really here.