Manchester Unitedin historian 5 parasta pelaajaa:

Manchester United, kaupungin rautatieyhtiön vuonna 1878 perustama seura, on yksi Euroopan mahtavimmista seuroista, joka on valmentanut mahtavimpia jalkapallon pelaajia viime vuosikymmeninä. Käsittelemme yksityiskohtaisesti viiden Englannin jalkapallohistorian mahtavimman pelaajien matkaa.

  1. Sir Bobby Charlton (1956–1973)

 

Tätä luetteloa ei voi laatia mainitsematta Sir Bobby Charltonia, joka oli sankari koko kansakunnalle, kun Three Lions voitti ainoan kerran maailmanmestaruuden vuonna 1966. Hiljattain edesmennyt pelaaja jätti lähtemättömän jäljen sekä maansa että seuransa historiaan. Manchester Unitedin vuoden 1968 joukkueen johtaja voitti seuran ensimmäisen maanosapokaalin. Sir Bobby Charlton on myös selviytynyt Münchenin lentoturmasta vuonna 1958, jossa kuoli 15 ihmistä, mukaan lukien useita joukkueen jäseniä ja henkilökuntaa. Hänen maailmanmestaruutensa vuonna 1966, useat Englannin mestaruudet ja Euroopan mestaruus ovat lujittaneet hänen asemaansa Manchester Unitedin ja Englannin legendana. Hänelle myönnettiin myös Ballon d’Or -palkinto vuonna 1966, ja hänestä tuli ensimmäinen englantilainen pelaaja, joka saavutti tämän kunnianosoituksen. Sir Bobby Charlton oli yksi Manchester Unitedin nousun tärkeimmistä tekijöistä ja loi pohjan sille, mitä Sir Alex Ferguson myöhemmin saavutti.

2-Ryan Giggs (1991–2014)

 

Manchester Unitedin historian eniten maajoukkuekokoonpanossa pelanneella walesilaisella pelaajalla on yksi Englannin jalkapallohistorian vaikuttavimmista saavutuksista, sillä hän on voittanut Manchester Unitedin kanssa 13 Valioliigaa, kaksi Mestarien liigaa ja lukuisia kansallisia pokaaleja. Walesin maajoukkueen ikoninen kapteeni oli joukkueen kulmakivi Sir Alex Fergusonin legendaarisen Manchester Unitedin aikakaudella. Hän oli mukana lähes jokaisella kaudella skotlantilaismanagerin kaudella. Voitettuaan lähes kaiken manchesterilaisseuran kanssa hän teki ikimuistoisia maaleja, erityisesti yhden FA Cupin välierässä Arsenalia vastaan vuonna 1999, mikä valittiin myöhemmin Manchesterin parhaaksi maaliksi. Yhteenvetona voidaan todeta, että Giggs koki ja voitti kaiken Manchester Unitedin kanssa, hänen pelityylinsä ja eleganssinsa pallon kanssa jättää lähtemättömän muistijäljen Manchester Unitedin kannattajien mieleen.

  1. Wayne Rooney (2004–2017)

 

Toisin kuin Ryan Giggs, Wayne Rooneya ei koulutettu Manchester Unitedissa vaan Evertonissa, Liverpoolin kaupunkiseurassa ja Manchester Unitedin kilpailijassa. Rooney allekirjoitti sopimuksen Manchester Unitedin kanssa vain 19-vuotiaana. Kovasti debyyttiään odottaneena hän teki hattutempun eurooppalaisessa kilpailussa turkkilaista Fenerbahçe-seuraa vastaan. Englantilaishyökkääjä voitti heti Old Traffordin yleisön ja piti heidät hallussaan aina siihen saakka, kun hän lähti seurasta vuonna 2017 palatakseen Evertoniin. Sillä välin englantilaishyökkääjä nousi Manchester Unitedin ja Englannin jalkapallomaajoukkueen kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi, ennen kuin Harry Kane ohitti hänet. Wayne Rooneya arvostetaan myös taisteluhengestä ja hänet tunnetaan räjähtävästä luonteensa, minkä vuoksi hän sai Paul Gascoignen innoittamana lempinimen ”Wazza”.

  1. George Best (1963–1974)

 

Ehkä yksi maailman jalkapallon ikonisimmista pelaajista, niin jalkapallolahjakkuutensa kuin kentän ulkopuolisten seikkailujensa vuoksi. Hän on ainoa pohjoisirlantilainen pelaaja, joka on voittanut Ballon d’Or -palkinnon vuonna 1968, kun Manchester United voitti Euroopan cupin. Hänen tekniikkansa, näkemyksensä ja luovuutensa tekivät hänestä yhden sukupolvensa tunnetuimmista pelaajista. Valitettavasti Best joutui koko uransa ajan taistelemaan alkoholismia vastaan, mikä luultavasti esti häntä tekemästä pitkää korkeatasoista uraa, johon hänet oli tarkoitettu. Hän jätti Manchester Unitedin 28-vuotiaana ja pelasi sittemmin vain kakkosliigaseuroissa Yhdysvalloissa ja Australiassa. Traagisesti pelaaja, joka sai lempinimen ”viides Beatle”, ei pystynyt voittamaan alkoholismiaan, mikä esti häntä saavuttamasta vielä suurempaa uraa. Kaikesta huolimatta George Best häikäisi Iso-Britanniaa 11 vuoden ajan. Hän teki muun muassa tuplan Mestarien liigan finaalissa 1968 Eusébion Benficaa vastaan, mikä toi englantilaiselle seuralle sen ensimmäisen Euroopan cupin. Tämä sitaatti kuvaa täydellisesti tätä provokatiivista mutta valtavan lahjakasta pelaajaa: ”Unelmani oli väistää maalivahtia, pysähtyä juuri ennen maaliviivaa ja työntää pallo päälläni maaliin. Melkein tein sen Benficaa vastaan vuoden 1968 Euroopan cupin finaalissa. Olin juoksutellut maalivahdin ohi, mutta viime hetkellä minä jänistin. Pelkäsin, että valmentaja saisi sydänkohtauksen!”

  1. Cristiano Ronaldo (2003–2009, 2021–2022)

Ilmiö ”CR7” syntyi Manchester Unitedissa. Sir Alex Ferguson huomasi hänet, kun hän pelasi Sporting Portugalissa, ja hän siirtyi Unitediin 18-vuotiaana. Se oli tämän pelaajan ilmestys maailmalle. Hän voitti FA Cupin ensimmäisellä kaudellaan Manchester Unitedissa. Sen jälkeen hän voitti kaikki mahdolliset pokaalit manchesterilaisjoukkueen kanssa kaudella 2007–2008, mikä huipentui hänen ensimmäiseen Mestarien liigaansa. Hän, joka pitää Sir Alex Fergusonia henkisenä isänään, jätti seuran vuonna 2009 siirtyäkseen Real Madridiin tuolloin ennätyksellisellä siirrolla, ja loput tiedämme. Hän voitti kaikki mahdolliset mestaruudet ja rikkoi vaikuttavan määrän ennätyksiä. Hänen paluunsa Manchester Unitediin vuonna 2021 oli ristiriitainen. Hän menestyi henkilökohtaisella tasolla ensimmäisenä vuotenaan, mutta kantoi mukanaan identiteettikriisin kanssa kamppailevaa Manchester Unitedia, joka ei pystynyt suoriutumaan korkeimmalla kansallisella tasolla. Hän auttoi karsimaan joukkueen Mestarien liigaan ennen kuin seura vapautti hänet vuonna 2022. Hänen paluunsa Englannin maaperälle ei ollut täysin onnistunut. Madeiralta kotoisin oleva pelaaja on kuitenkin jättänyt Manchester Unitedin faneille lähtemättömän muiston poikkeuksellisten maaliensa, lukuisten yhteisten titteleidensä ja vuonna 2008 Mestarien liigan voiton jälkeen voitetun Ballon d’Orin ansiosta.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *