Paras aika käydä Lontoossa

Lontoo on yksi maailman upeimmista kaupungeista, sillä siellä on kaikkea: maukasta ruokaa, hienoja ihmisiä ja tietysti loistavaa jalkapalloa. Tässä uskomattomassa kaupungissa kannattaa vierailla kolmena erityisenä ajankohtana: jouluna, loppukeväällä ja Guy Fawkesin päivänä. Nämä asiat kannattaa kokea kyseisinä aikoina.

Joulu

Joulun aikana on ihanaa vierailla Lontoossa. Kaupunki muuttuu, kun lämpötila laskee ja kelloja siirretään tunti taaksepäin. Keskustassa joka kulmassa näkyy valoja, joulumarkkinoita ja kauniisti koristeltuja kuusia. Joululaulut raikavat ja niitä voi vaikka hoilata mukana.

Ilmassa tuntuu olevan jotain, ja kaikki tuntuvat olevan hieman mukavampia. Parhaat joulumarkkinat löytyvät kiistatta Southbankista. Se sijaitsee Thames-joen etelärannalla, 10 minuutin päässä St Paul’s Cathedralista. Siellä on ihanaa kävellä ja juoda kuumaa glögiä tai siideriä.

Lontoo on ylpeä jouluvaloistaan, mutta parhaat löytyvät Oxford- ja Carnaby Streetiltä. Molemmat kadut ovat aivan vierekkäin, ja niiltä löytyy satoja kauppoja, ravintoloita ja pubeja, joissa voit ottaa kaiken irti ajasta kaupungissa.

Lontoossa joulun aikaan on ehdottomasti koettava luistelu Somerset Housessa. Somerset House on yksi kaupungin suurimmista ja ikonisimmista rakennuksista, joka muuttuu joulun aikaan aivan toiseksi maailmaksi. Kaunis, uusklassinen sisäpiha tyhjennetään ja siihen lisätään 900 neliömetrin kokoinen jääkaukalo. Täydellinen treffi-ilta kaikille pariskunnille.

Useimmat liigat Euroopassa pitävät joulun yli taukoa, mutta Valioliiga alkaa todella kiihtyä. Joulun aikana pelataan useita otteluita, ja koska Lontoossa on seitsemän Valioliiga-joukkuetta, ei ole parempaa paikkaa nähdä peliä.

Halusitpa sitten nähdä kaupungin ainoan Mestarien liigan voittaneen joukkueen, Chelsean, nykyisen Valioliigajohtajan Arsenalin tai kokea yhden maan parhaista tunnelmista Crystal Palacessa, löydät varmasti paikan, jossa voit katsoa laadukasta jalkapalloa.

Loppukevät/alkukesä

Kaupunki herää eloon kylmän, harmaan ja märän talven jälkeen, ja kevään loppu ja kesän alku on kiistatta yksi parhaista ajankohdista vierailla Lontoossa. Paikalliset palaavat pubeihin, pääset ihailemaan kaupunkia juuri ennen miljoonien turistien saapumista kaupunkiin, ja Valioliigan ottelut ovat loppusuoralla.

Koska suurin osa turisteista ei ole vielä saapunut Lontooseen, on täydellinen aika nähdä nähtävyyksiä. Nähtävää on niin paljon, että niitä kaikkia on mahdoton käydä läpi tässä koosteessa, mutta tunnetut kohteet, kuten Buckinghamin palatsi ja parlamenttitalo, ovat aina vierailun arvoisia.

Niille, jotka etsivät vähemmän tunnettuja vierailukohteita, Little Venice on yksi kaupungin siisteimmistä osista. Lontoon vastaus kuuluisalle italialaiskaupungille on kahviloiden, kauppojen ja pubien ympäröimä kanaaliverkosto. Lähde venekierrokselle ja nautiskele muutama tuopillinen!

Lontoossa ei voi välttyä metrolta: metrolla pääset kulkemaan ympäri kaupunkia, mutta tiesitkö, että voit vierailla hylätyillä asemilla? Lontoon liikennemuseo tarjoaa kierroksia vanhoilla pysäkeillä ja kertoo kiehtovia tarinoita niiden historiasta.

Museoista puheen ollen, nähtävää riittää. Länsi-Lontoon museoalueella on kaksi koko Euroopan suurinta ja parasta museota. Luonnonhistoriallisessa museossa on kaikkea, mitä tieteestä kiinnostuneet haluavat, ja V&A on yksi suurimmista muotoilumuseoista.

Jalkapallo on tietenkin mainittava. Valioliiga päättyy loppukeväästä/alkukesästä, ja tilanne on yleensä kireä. Valioliigan mestaruutta ei ole voitettu Lontooseen vähään aikaan, mutta kilpailu neljän parhaan joukkoon pääsystä on aina iso juttu pääkaupungissa. Tottenham, Arsenal ja Chelsea pyrkivät kaikki kilpailemaan parhaiden kanssa Mestarien liigassa.

Vaikka jokainen lontoolaisseura on aloittanut kauden vahvasti, Valioliiga voi olla hyvin arvaamaton. Fulhamin ja Brentfordin kaltaiset seurat ovat tyytyväisiä pysyessään liigassa, mutta putoamistaistelu voi tarjota hienoja hetkiä, jos haluat välttää Lontoon isompia seuroja.

Guy Fawkesin päivä

Yhdistyneessä kuningaskunnassa on melko outojakin juhlapäiviä, kuten pannukakkupäivä ja Guy Fawkesin päivä. Marraskuun viides päivä on ainutlaatuinen brittiläinen juhla, jossa juhlitaan erään miehen epäonnistunutta suunnitelmaa räjäyttää parlamenttitalo.

Vuonna 1604 Englantia valtasi valtava uskonnollinen jännitys. Protestantit ja katolilaiset olivat olleet kirjaimellisesti toistensa kurkussa, ja tilanne oli vain pahenemassa. Vuosikymmeniä ennen Englannin sisällissotaa Guy Fawkes ja hänen kumppaninsa suunnittelivat tappavansa protestanttisen kuningas Jaakobin ja vaihtavansa hänet katoliseen tyttäreensä prinsessa Elisabettiin.

Juoni tietysti kariutui, kun yksi Fawken rikoskumppaneista hermostui ja päätti kertoa asiasta viranomaisille. Fawkesilta löydettiin 36 ruutitynnyriä parlamenttitalon alta, ja hänet tuomittiin ja teloitettiin maanpetoksesta.

Brittiläiset osaavat erityisen hyvin ironian. Guy Fawkesin päivä on siitä täydellinen esimerkki. Kuninkaan tappamista koskevan salaliiton epäonnistumisen kunniaksi miljoonat ihmiset eri puolilla maata sytyttävät nuotioita ja ilotulitteita.

Tätä päivää kannattaa ehdottomasti viettää Lontoossa. Kyseessä on yhteisöllinen tapahtuma, ja ilotulitteita ja nuotioita löytyy ympäri kaupunkia. Battersea Parkissa on upea näytös, jossa on tarjolla runsaasti ruokaa, juomaa ja naurua.

Tänä vuonna Guy Fawkesin päivää hallitsee FA-cup, mutta Valioliigan joukkueiden osalta se on tavanomaista. Se on täydellinen viikonloppu nauttia ainutlaatuisesta ajasta kaupungissa ja nauttia jalkapallosta.

Maailmassa ei ole Lontoon kaltaista kaupunkia. Historiaa, kulttuuria ja jalkapalloa, tule ja nauti!



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *