Parhaat eväät täydellisen viikonlopun järjestämiseksi Dortmundissa

Dortmund on historiallinen teknologiakeskus, josta löytyy kukoistava yöelämä ja runsaasti kiehtovia nähtävyyksiä. Kyseisen kaupungin kaksi tunnetuinta vientituotetta ovat todennäköisesti olut ja jalkapallo. Futismatka Dortmundiin on loistava idea viettää viikonloppu tässä maineikkaassa kylässä. Voit vierailla matkan aikana lukuisissa hienoissa panimoissa, Westfalen-stadionilla, Borussia Dortmundin kotipaikalla ja Saksan jalkapallomuseossa.

Kulttuurin ystävillä on usein tapana vierailla taiteellisessa Museum Ostwallissa, joka sijaitsee lähellä kuuluisaa Dortmundin U-tornia. Shoppailijat suuntaavat puolestaan pääasiassa Westenhellwegiin, joka on yksi Saksan suosituimmista ostoskaduista. Hengähdystauon ollessa paikallaan voidaan piipahtaa Westfalen Puistossa, josta löytyy laajat sekä vehreät niityt ja paikallinen Rosarium, johon sisältyy tuhansia ruusulajeja. Täältä löydät myös solakan muotoisen Florian Tornin, jossa on erillinen näköalatasanne.

Dortmund on tunnettu sen isännöimästä miesten ammattilaistason jalkapallojoukkueesta, joka pelaa Bundesliigassa, eli saksalaisen jalkapalloilun korkeimmassa divisioonassa. Kyseinen joukkue on voittanut viisi DFB-Pokaalia, yhden Intercontinental Cupin sekä yhden Euroopan Voittajien Cupin, puhumattakaan heidän kahdeksasta liigamestaruudestansa, Mestarien Liigan voitosta vuodelta 1997 ja UEFA Cupin voitosta.

Lyhyt Oppimäärä Borussia Dortmundin Historiasta

Borussia Dortmund on Saksan toiseksi suurin urheiluseura seuraajamäärän perusteella heti Bayern Münchenin jälkeen. Kyseisen joukkueen perustivat 18 Dortmundilaista jalkapalloilijaa vuonna 1909. Nykyään Borussia Dortmund on osa merkittävää jäsenpohjaista urheiluseuraa, jossa on yli 145 000 jäsentä. Seura edustaa lisäksi aktiivisesti muita lajeja, joista erityismaininnan ansaitsee käsipallo. Vuodesta 1974 lähtien Dortmund on pelannut kotipelinsä Westfalenstadionilla, joka on Saksan suurin jalkapallostadion. Dortmundin seuran keskimääräinen läsnäoloprosentti on maailmanlaajuisesti kaikista jalkapalloseuroista suurin.

westfalenstadion -stadionin borussia dortmund

Millaista on seurata pelejä Signal Iduna Parkissa?

Westfalenstadion, eli saksaksi ”Westphalia Stadium” nimettiin virallisesti Signal Iduna Parkiksi marraskuussa 2005. Kyseessä on jalkapallostadion, joka sijaitsee Saksan Dortmundissa. Westfalenstadion on Saksan suurin jalkapallostadion, jossa on 80 708 istumapaikkaa. UEFA on tunnustanut sen ”eliittistadioniksi”, jonka myötä siellä voidaan isännöidä merkittäviä seuramestaruuksien finaaliotteluita. Kaupunki on Saksan Bundesliigassa pelaavan Borussia Dortmundin koti. Theodor-Fliedner-Heimin raitiovaunuaseman vastapäätä sijaitseva Steakhouse Rodizio ja Westfalenhallenin raitiovaunupysäkin lähellä oleva NRW Cocktails ovat kaksi varteenotettavaa vaihtoehtoa ruokailun näkökulmasta oleskellessasi Signal Idunan Bisnespuistossa. Nälkä ei pääse yllättämään stadionillakaan lukuisten pikaruokakojujen sekä ravintoloiden ansiosta, joihin lukeutuvat muun muassa arvostettu Strobels Dortmund-ravintola. Mitä muuta voidaan enää toivoa, kun istuskellaan katsomossa olutta nauttien?

borussia dortmund liput

Mikä ihmeen Keltainen Seinä?

Keltainen Seinä on fanien keksimä kutsumanimi Signal Iduna Parkin eteläiselle katsomonosalle. Kyseessä on itse asiassa yksi maailman tunnetuimmista jalkapallokatsomoista. Tämä on lisäksi Euroopan suurin ja jyrkin yksiosainen katsomo. Keltaisen Seinän taakse mahtuu hulppeat 24 454 ihmistä. Katsomo istuttaa nykyään jo enemmän katsojia kuin Burnley FC Stadium ja Union Berlin Stadium kokonaisuudessaan.

Niin kutsutulla Keltaisella Armeijalla on erityinen suhde ”You’ll Never Walk Alone” kappaleeseen, joka on maineikas Gerry & the Pacemakerin teos, mitä on pitkään käytetty Liverpoolin joukkueessa. Dortmundin kiinnostus kyseistä kappaletta kohtaan kehittyi vasta 1990-luvun puolivälissä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Liverpool-fanien yhteys kyseiseen kappaleeseen juontaa juurensa paikallisen Gerry & The Pacemakerin 1960-luvun coveriin alkuperäisestä Rogers & Hammersten sävellyksestä. Vuonna 1996 Dortmundista kotoisin oleva Pur Harmony-yhtye pyysi lupaa luoda cover-version mainittuun kappaleeseen ja tähän lopulta suostuttiin. Bändi siirtyi toteuttamaan kyseistä kappaletta, vaikka tällä oli vahva yhteys Liverpoolin joukkueeseen laulaja Matthias Kartnerin epäröinnistä huolimatta.

Kappaleen tahdissa hurrataan myös tunnetusti Liverpoolin Anfield Stadiumilla. Korona-aikaan ”You’ll Never Walk Alone”-kappaleesta tuli solidaarisuuteen perustuva laulu lääkintähenkilöstön, ensiapuhenkilöstön ja karanteenissa olevien kunnioittamiseksi tietyillä alueilla Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Euroopassa.

Viikonlopun mittainen futismatka Dortmundiin

Jalkapallofani voi kutsua itseään tällaiseksi ainoastaan Borussia Dortmundin kotiotteluun osallistumisen jälkeen. Bundesliiga on tällä hetkellä erittäin faniystävällinen sarja ja kaiken lisäksi äärimmäisen suosittu. Ei ole parempaa tapaa nauttia täynnä huippupelaajia ja kansainvälisiä supertähtiä olevan Bundesliigan mylvinnästä, kuin lähteä viikonlopun kestävälle futismatkalle Dortmundiin. Tunnelma on taattu ja Keltaisen Seinän luoma tunnelma saa jokaisen vierailijan kananlihalle. Joka viikko 83 000 fania vierailee rakkaan joukkueensa tykönä ja luo otteluista varsinaiset festivaalit. Ja mikä parasta, pelistä nauttiessa voidaan nauttia myös olutta. Jos olet kiinnostunut osallistumaan ennakkopeleihin stadionin ulkopuolella, tähänkin on mahdollisuus. Toisin kuin muualla Euroopassa, Dortmundin fanit saapuvat paikalle jo noin kaksi tuntia ennen pelin alkua. Tämä kruunaa Dortmundin futismatkan tarjoaman unohtumattoman kokemuksen.

Miltä tuntuu seurata peliä, kun vastassa on paikallinen kilpailija, eli Schalke 04?

Borussia Dortmund vs. Schalke Revierderby on niin sanotusti kaikkien derby-otteluiden äiti, ja syystäkin. Kaksi jalkapallon intohimoisinta fanikuntaa kilpailee keskenään Saksan teollisessa sydämessä oikeuksista kerskailla toisilleen todennäköisesti maailman julmimmassa derby-ottelussa. Tämä edustaa peliä, joka on antanut Bundesliigaa seuraaville suunnattomasti jännitystä kaikkien näiden vuosien varrella. Kaikkien 97 ottelun aikana Revierderbyssä on tehty keskimäärin noin kolme maalia ottelua kohden ja kuten olemme itsekin nähneet, näiden kahden kovatasoisen paikallisen kilpailijan välinen historia on kiusoittelevan tasainen. Revierderbyn joukkueet eivät eroa toisistaan loppujen lopuksi kovinkaan paljoa, mutta muista olla mainitsematta asiaa tai mainitse se hyvin hiljaa derbypäivän koittaessa.

Minkään derby-ottelun tunnelma ei voi saavuttaa tasoa, jota päästään kokemaan Schalken ja Borussia Dortmundin välillä Revierderbyn koittaessa. Kyseessä on yksi kärjikkäimmistä ja vastakkain asetelluimmasta otteluista kansainvälisessä jalkapallossa, jonka myötä kaksi urheilun kiihkeintä fanikuntaa lähtee kilpailemaan niin sanotuista kerskailuoikeuksista.

Revierderbyksi kutsutaan kaikkia otteluita, jotka pelataan Nordrhein-Westfalenin Ruhrin alueen jalkapalloseurojen välillä. Kyseinen alue tunnetaan yleisesti nimellä Revier, joka on lyhennetty sanoista Bergbaurevier ja kaivosalue ja jolla viitataan FC Schalke 04:n ja Borussia Dortmundin väliseen kamppailuun. Saksan ulkopuolella kyseistä ottelua kutsutaan usein Ruhrin derbyksi.

Stadionia ympäröi unohtumaton tunnelma, koska paikalliset saksalaiset fanit juovat todennäköisemmin julkisilla paikoilla tai olutkiskoissa kuin baareissa tai tavernoissa, mitkä tosin myös toimivat vetonaulan tavoin. Unohtumaton kävelymatka kaupungin keskustasta stadionille kestää 25 minuuttia, mutta voit halutessasi matkustaa myös U-bahnilla, joka on 10 minuutin ajomatkan päässä stadionilta.

Entä miltä tuntuu seurata peliä, kun vastassa on kansainvälinen kilpailija FC Bayern?

Bayern Münchenin ja Borussia Dortmundin väliset ottelut ovat erittäin merkittäviä tapahtumia sekä Saksassa että myös kansainvälisesti. Der Klassiker on paikkansa ansainnut ottelupari, vaikka tällä ”Saksalaisella Clasicolla” ei välttämättä ole samankaltaista sosiaalista ja poliittista merkitystä kuin vastaavilla otteluilla muualla maailmassa. Kummatkin osapuolet ovat olleet jo kauan saksalaisen jalkapalloilun kärjessä ja heidän kohtaamisensa ovat toimineet ikään kuin esimerkkinä muille Saksan seuraotteluille. Näiden kahden joukkueen välinen kilpailu on kaikkea muuta kuin keinotekoinen näytelmä huolimatta siitä, mitä otteluparin kutsumanimi saattaa antaa ymmärtää. Kun Bayern München asettuu Borussia Dortmundia vastaan niin kutsutussa Klassiker-ottelussa, koko maailma seuraa kyseistä kamppailua kotkan lailla.

Vierailun arvoisia paikkoja Dortmundissa

Entiset kaivokset, terästehtaat ja panimot ovat säilyneet hyväkuntoisina, ja näistä on kehkeytynyt massiivisia muistomerkkejä sodanjälkeiselle vauraalle aikakaudelle. ZecheZollernin massiiviset höyryturbiinit ovat edelleen paikallaan ja Jugend-arkkitehtuuri kukoistaa tänäkin päivänä.

Kaupungin sydämessä sijaitseva muinainen Dortmunder Union Brauerei on tätä nykyä vilkas kulttuurikeskus, josta löytyy Ostwallin taidemuseo, mikä on täynnä ekspressionistisia taideteoksia. Useimmat Saksan ulkopuolella asuvat tuntevat Dortmundin kuitenkin juuri jalkapallojoukkueen takia ja perusteet tälle ovat rautaiset – Borussia Dortmund on varsinainen ilmiö. Heidän katedraalimainen stadioninsa, eli Signal Iduna Park, joka räjähtää täyteen kukoistukseensa otteluiden aikana on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Nähtävää ja tehtävää Dortmundissa

  • Borussia Dortmund
  • Saksan jalkapallomuseo
  • Westfalenpark
  • Florianturmin Torni
  • Dortmundin U-torni
  • Liikennemuseo ja Mooskampin Asema
  • Garten Rombergpark Puisto
  • Dellwigin Kartano
  • Wasserschloss Rodenbergin Kartano
  • Zeche Zollern LWL-Teollisuusmuseo
  • DASA-museo
  • Signal Iduna Park
  • Kokerei Hansa Teollisuusalue
  • Propsteikirche Kirkko

Tässä kaikkein merkittävimmät nähtävyydet Dortmundin alueelta. Tiedät nyt mitä tehdä ja minne mennä. Oletko siis valmis hauskaan, jännittävään ja unohtumattomaan matkaan? Pakkaa laukut ja valmistaudu kääntämään katse kohti Dortmundia.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *