Matka Glasgowiin Celticin peliä katsomaan

Glasgow on yksi Euroopan vilkkaimmista ja kulttuurillisesti rikkaimmista kaupungeista. Kaupunki sijaitsee Skotlannin Central Beltissä ja siellä on erinomaiset maantie-, rautatie- ja lentoyhteydet. Glasgowista löytyy maailmaan tunnetuimpia taidegallerioita, Iso-Britannian parhaat shoppailukadut heti Lontoon jälkeen, huippuluokan urheilu- ja vapaa-ajan palveluita, massiivinen valikoima ravintoloita ja pubeja sekä Skotlannin vilkkain ja intohimoisin yöelämä. Mainittakoon lisäksi, että kaupungissa sijaitsevat myös Skotlannin Baletti, Skotlannin Ooppera ja Skotlannin Kuninkaallinen Kansallisorkesteri. Mikä tärkeintä, kyseessä Celtic FC:n kotipaikka, minkä ansiosta tämä kaupunki on ehdottomasti yksi herkullisimmista ja erikoisimmista kohteista futismatkan toteuttamiseksi.

Klubi perustettiin vuonna 1887 tavoitteena vähentää köyhyyttä Glasgowin East Endissä asuvien irlantilaisten maahanmuuttajien keskuudessa.

Celtic FC:n Historia

Celtic FC:n pitkälle ulottuva ja maineikas historia on vaikuttanut omalta osaltaan siihen, miksi ”The Bhoys” on sulautunut niin hyvin skotlantilaiseen sekä brittiläiseen urheiluun. Tämä on johtanut myös siihen, että Skotlannin valioliigasta keskusteltaessa päällimmäisenä nousee usein mieleen juuri Celticin joukkue.

Celtic FC:n perinteet juontavat juurensa vuoteen 1887, jolloin seuran ensimmäinen palaveri järjestettiin Glasgowin Pyhän Marian Kirkon salissa. Vaikka kyseinen sali purettiinkin jo aikoja sitten, itse kirkko on edelleen pystyssä ja avoinna klo 10–15 joka kuun ensimmäinen keskiviikko.

Celtic FC perustettiin Irlannin ja Skotlannin historian vaalimiseksi irlantilaisen Marist Brother-yhteisöön kuuluvan Alfredin toimesta Glasgowin East Endiin. Hänen tavoitteenansa oli kerätä varoja ja helpottaa irlantilaisen maahanmuuttajaväestön köyhyysongelmia. Glasgowin Celtic Park, jota joukkueen kannattajat kutsuvat usein “Paratiisiksi”, on Celtic FC:n kotikenttä, joka sijaitsee Parkheadissa, eli kaupungin itäosassa. Celtic Park Stadium istuttaa jopa 60 411 katsojaa, jonka myötä se on Ison-Britannian seitsemänneksi suurin ja Skotlannin suurin stadion. Celtic Parkin intohimoiset kannattajajoukot luovat kyseisestä kohteesta loistavan vaihtoehdon futismatkan toteuttamiseksi.

Tietoja Celtic Parkista

Celtic Park tullaan aina tuntemaan “Paratiisina” kannattajiensa keskuudessa. Mutta miksi? Entinen Celtic Park vihittiin käyttöön vuonna 1888 Parkheadin alueella, mutta kasvaneen vuokran myötä joukkue siirtyi täältä pois vuonna 1892 ja rakensi uuden kehdon vain 200 metrin päähän entisestä. Mediassa tätä uutta stadionia kutsuttiin ”Paratiisiksi” vanhaan verrattuna, koska se oli modernimpi ja sinne mahtui runsaasti enemmän katsojia. Mainittakoon esimerkiksi, että vuoden 1938 Old Firm tapahtuma nettosi katsojaluvuksi hulppeat 83 500.

Celtic Park on muuttunut perustamisensa jälkeen paljon. Stadion oli aluksi avoimen tyyppinen, mutta tätä nykyä sitä ympäröivät katsomot muodostavat umpinaisen rakenteen, joka muistuttaa muita perinteisiä, mutta moderneja brittiläisiä stadioneita. Stadionin pihaan on lisäksi pystytetty patsaita, joita kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa ennen ottelua kameran kera!

Patsastelemasta löydät seuraavat legendat:

  • Jock Stein: Jock Steinin patsas on yksi merkittävimmistä stadionin nähtävyyksistä. Kyseinen patsas paljastettiin vuonna 2011. Stein oli tunnettu jalkapalloilija ja Skotlannin maajoukkueen manageri. Vuonna 1967 hänestä tuli ensimmäinen brittivalmentaja, joka voitti Euroopan Cupin ”Lissabonin Leijonaksi” kutsutun Celticin ohjaksissa. Celticistä tuli tämän myötä Euroopan Mestari Portugalin pääkaupungissa. Joukkue voitti Steinin johdolla lisäksi yhdeksän peräkkäistä Skotlannin liigan mestaruutta vuosina 1966–1974.
  • Jimmy Johnstone:Johnstone oli yksi Celticin maineikkaimmista pelaajista. Hän oli tärkeä osa ”Lissabonin Leijonia” ensiluokkaisen pallonhallintansa ansiosta. Celtic Parkin pihassa olevan patsaan lisäksi Glasgowin laitamilla sijaitsevasta Viewparkista löytyy myös ”Jinkyn” muistomerkki.
  • Brother Walfried: Myös Walfriedin pronssipatsas seisoo Celtic Parkin pihassa. Kyseisen patsaan ovat maksaneet itse Celticin kannattajat ja se koristellaan usein vihreillä sekä valkoisilla klubihuiveilla ennen otteluita. Tämä on pakollinen muistomerkki miehelle, joka oli tarpeeksi kauaskatseinen perustaakseen seuran, jonka ainoa tarkoitus oli palvella köyhyydestä kärsiviä.
  • Billy McNeill: Billy McNeillin patsas luotiin kunnioittamaan Celticin kapteenia, joka nosti Euroopan Cupin ilmaan Celticin voittaessa Inter Milanin vuonna 1967 Lissabonissa. McNeill oli ensimmäinen brittipelaaja, joka pääsi kohottamaan Euroopan Cuppia ja Celtic oli ensimmäinen brittiläinen joukkue, joka kyseisen pystin voitti.

Käy stadionin pihassa ennen ottelun alkua ja nappaa upeita kuvia ikimuistoisen kokoelmasi kylkeen. Jos olet jalkapallon ystävä, Celticin futismatka on jotain mitä ei saa missata.

Kukaan Celticin kannattaja ei yllättyisi kuullessaan, että Celtic Park sijoittui viidenneksi (30 stadionin joukosta) jalkapalloilun parasta tunnelmaa käsittelevässä France Football Poll-mielipidetutkimuksessa. Kaikki Celtic Parkissa vierailleet ovat tästä samaa mieltä; Osa on ilmaissut, että stadion ansaitsisi vielä viidettä sijaa paremman tuloksen. Oli miten oli, tuhannet ihmiset heiluttavat huivejaan ja laulavat ”You’ll Never Walk Alone”-kappaletta kunnioittaakseen perinnettä, joka juontaa juurensa 1960-luvulle asti. Jotkut fanit uskaltavat jopa kehua, että he ovat alkaneet laulamaan kyseistä kappaletta ennen Liverpoolin kannattajia!

Celtic Park tarjoaa pienikokoisen, mutta laadukkaan tarjonnan ruokailun suhteen: makkarakääryleitä, piirakoita, hampurilaisia ja makeisia! Celticin futismatkalla vaihtoehdot juomien osalta ovat tee, kahvi ja virvoitusjuomat. Valitettavaa on, että ainoastaan yritysaitioissa saadaan nauttia alkoholia Celtic Parkissa. Alkoholia ei siis saa juoda eikä myydä muualla stadionilla johtuen Skotlannin stadioneita koskevasta valtakunnallisesta alkoholin myyntirajoituksesta. Voit kuitenkin siemailla kupposen paikallista teetä!

Celticin ja Rangersin välinen kiivas kilpailuasetelma:

Celticin ja Rangersin välinen kilpailuasetelma on yksi kiivaimmista sekä intohimoisimmista ja se kilpailee jopa El Clasicon, eli Barcelonan ja Real Madridin välisten otteluiden rinnalla intensiteetin suhteen. Skotlantilaiset ystävyksemme ovat jo pitkään kilpailleet jalkapalloilun lisäksi kansallisesta identiteetistä, politiikasta ja uskonnollisista asioista.

Miksi Celticin ja Rangersin välistä mittelöä kutsutaan Old Firm Derbyksi?

Celticin ja Rangersin välistä kilpailuasetelmaa on kutsuttu nimellä ”The Old Firm” jo vuoden 1904 Scottish Cupin finaalista lähtien.

Tuolloinen aikakauslehti, eli Scottish Magazine kiinnitti huomiota näiden kahden kilpailevan joukkueen mittelöihin, mitkä alkoivat keräämään suunnattomia määriä yleisöä. Lehti loi kiihkeää tunnelmaa satiirisen karikatyyrisillä kirjoituksillaan näistä kahdesta osapuolesta ennen jokaista ottelua. Mainittakoon erityisen mieleenpainuva lausahdus ”Patrone The Old Firm”, joka kirjoitettiin miehen kädessä olevaan kylttiin eräässä maineikkaassa sarjakuvassa.

Suurin osa Celticin kannattajista on katolisia, mutta useat seuran vaikutusvaltaisimmista legendoista, mukaan lukien Jock Stein, Kenny Dalglish ja Danny McGrain ovat itse asiassa protestantteja.

Kummatkin Old Firm Derbyn joukkueista ovat äskettäin siirtyneet toimenpiteisiin vähentääkseen liiallista provosointia. Muun muassa lippujen heittoa, lahkolauluja ja ongelmallisia kannattajia on pyritty kitkemään pois käyttämällä tehostettua valvontaa yhdessä kirkkojen, Skotlannin parlamentin ja koulujen sekä erilaisten yhteisöjen avustuksella.

Nähtävää ja tehtävää Glasgowissa

Glasgowin merkittävimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat Glengoynen Tislaamo, Kelvingroven Taidegalleria ja Museo, Necropolis, Macintosh Talo, Glasgowin Katedraali ja Wellingtonin Herttuan Patsas.

Kun kerta olet lähdössä Glasgowiin, miksi et vierailisi samalla Hampden Parkissa? Kyseessä on Skotlannin kansallinen stadion, joka sijaitsee Mount Floridan naapurustossa. Hampden on isännöinyt lukuisia aidosti unohtumattomia seura- ja kansallistason otteluita, kuten kolmea Mestarien liigan finaalia, UEFA Cupin finaalin ja Euro 2020-turnauksen. Hampden Experience sisältää kierroksen stadionilla, vierailun yhdessä maailman parhaista jalkapallomuseoista sekä kurkistuksen Skotlantilaisen Jalkapalloilun Hall of Fameen. Älä missaa tätä Euroopan ensimmäistä kansallista jalkapallomuseota, joka kyseiseltä stadionilta löytyy. Gallerioissa lymyävät korvaamattomat historialliset kappaleet herättävät kunnioitusta kaikissa vierailijoissa. Museon intohimoinen henkilökunta kertoo lisäksi halukkaille ”Kauniin Pelin” unohtumattomat hetket ällistyttävän virheettömästi. Museon sisältä löytyy lisäksi aiemmin mainittu Skotlantilaisen Jalkapalloilun Hall of Fame, joka on luotu heille, jotka ovat antaneet omalta osaltaan merkittävän panoksen Skotlantilaisen Jalkapallon eteen.

Kansakunnan kulttuurikeskuksessa, eli muinaisessa satamakaupungissa on lukuisia museoita ja siellä järjestetään lisäksi tunnettuja tapahtumia, kuten Glasgow Art Fair. Glasgowin lukuisten nähtävyyksien vuoksi turistit vierailevat kaupungissa erityisesti touko-joulukuun aikana. Tämä on pääasiassa kyseisen ajanjakson leudon sekä miellyttävän sään ansiota.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *