5 tekemistä Münchenissä

Baijerin sydämessä sijaitseva München tarjoaa ainutlaatuisen kulttuurikokemuksen. Se on maan kolmanneksi suurin kaupunki, mutta se on saksalaisen huippujalkapallon kotikaupunki. Bayern Munichin ulkopuolella tällä ihmeellisellä kaupungilla on ainutlaatuinen tarina kerrottavanaan, ja tässä on 5 parasta tekemistä Münchenissä.

Seuraa ottelua Allianz Arenalla

München ei ole yhden seuran kaupunki, mutta se voi yhtä hyvin olla sellainen. Bayern on niin suuri osa kaupunkia, että Müncheniä on vaikea kuvitella ilman sen kuuluisinta joukkuetta. Kaupungissa on juhlittu kuuden Mestarien liigan ja 31 Bundesliigan voittoa.

Vuonna 2005 avattua Allianz Arenaa on pidetty yhtenä maailman parhaista urheilustadioneista. 75 000 fania tungeksii tällä ainutlaatuisella stadionilla, jolla kotijoukkue usein voittaa.

Philipp Lahm, Thomas Muller ja Robert Lewandowski ovat muutamia maailmanluokan lahjakkuuksia, jotka ovat villinneet Allianz Arenan, mutta voisimme puhua vaikka koko päivän pelaajista, jotka ovat pukeneet ylleen tuon kuuluisan punavalkoisen paidan.

Nyt jäljellä on enää Muller, mutta hänen kanssaan seurassa pelaa nuoria ja vakiintuneita tähtiä, kuten Jamal Musiala ja Leon Goretzka. Jalkapallomatkalla Müncheniin pääset näkemään tunnettuja nimiä ja huippujalkapalloa.

Useimpien maailman huippustadionien tapaan Allianz Arena tarjoaa upean stadionkierroksen. Pääset tutustumaan museossa vaikuttavaan pokaali- ja muistoesinekokoelmaan, mutta lisäksi sinulla on mahdollisuus nähdä pukuhuoneet, kävellä tunnelissa ja nähdä kenttä pelaajien tapaan.

BMW-museo

Monet ajattelevat Bayernin olevan Münchenin tunnetuin vientituote, mutta autonvalmistaja BMW on ehkä päihittänyt heidät. Jalkapalloilijoiden tavoin BMW:t ovat luotettavia ja tehokkaita.

BMW-museo esittelee yrityksen vaikuttavaa historiaa sekä pysyvillä että vaihtuvilla näyttelyillä, mutta myös itse rakennus on moderni arkkitehtuurin ihme. Vuonna 2008 uudelleen avatusta museosta on tullut yksi koko Saksan suosituimmista museoista, ja sen jälkeen museossa on vieraillut yli 5 miljoonaa ihmistä.

4 000 neliömetrin kokoinen päänäyttely esittelee teknistä huippuosaamista. Näyttelyssä on esillä autoja BMW:n jokaiselta aikakaudelta, ja on mahdotonta olla vaikuttumatta laadun tasaisuudesta.

Opastettuja kierroksia on saatavilla myös englanniksi tai saksaksi, ja hinnat alkavat 13 eurosta aikuisilta. Suosittelemme osallistumista opastetulle kierrokselle, sillä oppailla on ainutlaatuista tietämystä BMW-merkin historiasta ja arvostuksesta.

Dachaun keskitysleiri

Dachau on vaikuttava ja synkkä. Jokaisen Münchenissä vierailevan on käytävä siellä. Karu opetus yhdestä maailman synkimmistä aikakausista muistuttaa siitä, että tyrannit häviävät aina, olivatpa he kuinka kauheita tahansa. Nykyään se on museo ja muistomerkki niille, joiden elämä vietiin niin epäoikeudenmukaisesti.

Dachau on 25 minuutin junamatkan päässä kaupungin keskustasta. S2-junalla pääset Münchenistä suoraan Dachaun asemalle. Saksa ei kaihda karmeaa historiaansa, vaan säilyttää sen siinä toivossa, ettei se enää koskaan toistuisi. Vaikka Dachau on selvästi masentava, sen merkitys on kiistaton.

Marienplatz

Münchenin pääaukiolla Marienplatzilla on ollut katukauppiaita ja markkinoita keskiajalta lähtien. Siellä sijaitsee myös uusi kaupungintalo, valtava rakennus, joka esittelee goottilaista arkkitehtuuria parhaimmillaan.

Uuden kaupungintalon vieressä on Marian Patsas, joka pystytettiin vuonna 1638 juhlistamaan Ruotsin miehityksen päättymistä 30-vuotisen sodan aikana. Siitä on tullut kaupungin voiman ja ainutlaatuisen kulttuurin majakka. Ihmiset katsovat sitä ja tietävät, ettei Baijerin kanssa kannata pelleillä.

Kun joulu koittaa, aukio muuttuu hämmästyttäväksi talven ihmemaaksi, joka on täynnä kojuja, joissa myydään juhlaruokaa ja -juomia sekä ainutlaatuisia matkamuistoja sekä turisteille että paikallisille.

Euroopassa ei ole juurikaan kauniimpia paikkoja kuin Marienplatz joulun aikaan. Pukeudu lämpimästi, käy jalkapallopelissä ja lähde nauttimaan juhlallisuuksista.

Oktoberfest

Tämä on melko kausiluonteinen, mutta kannattaa lykätä tai aikaistaa vierailua, jotta voit vierailla Münchenissä Oktoberfestin aikaan. Vastoin yleistä uskomusta Oktoberfest järjestetään syyskuussa, juuri kun jalkapallokausi alkaa.

Münchenin kalenterin suurin tapahtuma Oktoberfest on 16 päivää kestävä festivaali, joka houkuttelee vuosittain yli 6 miljoonaa kansallista ja kansainvälistä kävijää. Festivaali on kenties kuuluisin olueista, joita kävijät juovat, mutta siellä on myös hyvää ruokaa, perinteistä musiikkia ja värikkäitä paraateja.

Oktoberfestin aikana voidaan lain mukaan tarjoilla vain Münchenin kaupungin rajojen sisällä valmistettua olutta, ja se on pohjimmiltaan baijerilainen kokemus. On myös hyvin tavallista, että paikalliset ja muutkin kävijät pukeutuvat perinteisesti baijerilaisittain: miehet pukeutuvat nahkahousuihin ja naiset dirndleihin.

Tätä perinteistä pukeutumistapaa ylläpitää myös Bayern München. Jos he voittavat kauden päätteeksi pokaalin, henkilökunnan ja ensimmäisen joukkueen jäsenet pukeutuvat Lederhoseihin ja juhlivat sitä oluen kera, jos usko sallii. Ole kuin Thomas Muller, pukeudu ja nauti oluesta!

Maailmassa ei ole yhtään Münchenin kaltaista kaupunkia, se on aivan oma juttunsa, ja juuri se tekee siitä hienon. Suunnittele jalkapallomatkasi mahdollisuuksien mukaan 17. syyskuuta ja 3. lokakuuta väliseksi ajaksi, jotta voit nauttia kaupungista parhaimmillaan.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *