Viisi ikonisinta tyyliä

Jalkapallossa on hienoa se, että sitä voi pelata monin eri tavoin. Osa jalkapallon suurnimistä on keksinyt omia tapojaan vastustajan päihittämiseen. Tässä ovat 5 ikonisinta jalkapallotyyliä, joita jokaisen jalkapallofanin tulisi seurata.

Tiki Taka

Pep Guardiola ja hänen uskomaton Barcelonan joukkueensa tekivät tästä tyylistä kuuluisan. Jokainen, joka on seurannut eurooppalaista jalkapalloa 10–15 viime vuoden aikana, tuntee Tiki Takan hyvin. Seurajalkapallon valloittamisen lisäksi myös Espanjan maajoukkue on käyttänyt sitä erittäin tehokkaasti viime vuosina.

Järjestelmä perustuu vastustajan väsyttämiseen lyhyillä ja kärsivällisillä syötöillä. Sen menestyksen avain perustuu pelaajien teknisiin taitoihin. Hyökkääjillä on oltava ilmiömäinen liike, keskikenttäpelaajien on kuljetettava palloa ylöspäin dribblaamalla ja syöttämällä, ja puolustajien on oltava rauhallisia ja päättäväisiä syötöissään ja taklauksissaan.

Edesmennyt Johan Cruyff sanoi aikoinaan: ”Jos vastustajalla ei ole palloa, he eivät voi tehdä maaleja”, ja Pep Guardiola otti sen sydämen asiakseen. Hänen Barcelonan joukkueensa oli kuuluisa hallitsevasta pallonhallinnastaan, joka oli hänen kautensa aikana keskimäärin 60–70 %.

Joukkue, jonka Guardiola peri Frank Rijkaardilta vuonna 2009, oli täydellinen tähän pelityyliin. Puyol, Xavi, Iniesta ja tietenkin Lionel Messi ovat kaikki varttuneet Barcelonan kuuluisan La Masia -akatemian kautta. He voittivat useita La Ligan ja Mestarien liigan mestaruuksia Tiki Taka -tyylillä.

Pep ei ole enää Barcelonassa, mutta Tiki Taka elää hänen kanssaan Manchesterissa. Tämä nykyinen Manchester Cityn joukkue on kiistatta valmentajan täydellisin joukkue. Hän on saanut valtavasti rahaa, ja sijoitus on maksettu takaisin hopeasijoituksina. Man City -jalkapallomatka näyttää sinulle Tiki Takan voiman.

Totaalinen jalkapallo

Tämä juontaa juurensa kauas historiaan. 1950-luvun Burnleystä 1960-luvun Santosiin ennen kuin se lopulta sai ansaitsemansa tunnustuksen 1970-luvun hollantilaisten ja Ajaxin joukkueiden ansiosta. Totaalinen jalkapallo on Tiki Taka -tyylin edeltäjä.

Totaalisessa jalkapallossa yhtäkään kenttäpelaajaa ei ole sidottu määrättyyn rooliin, vaan jokainen pelaaja voi ottaa toisen muun pelaajan roolin, mikä tarkoittaa, että pelaajat korvaavat toisiaan jatkuvasti, jotta joukkue pysyy kunnossa.

Englantilaisen Jimmy Hoganin uskotaan keksineen totaalisen jalkapallon, mutta Johan Cruyff on tämän tyylin tunnetuin käyttäjä. Cruyff uskoi sekä pelaajana että valmentajana vahvasti hyökkäävään jalkapalloon ja varmisti, että jokainen hänen valmentamansa joukkue pelasi tällä tavalla.

Ajaxin 70-luvun joukkue onnistui voittamaan kolme Mestarien liigaa ja kahdeksan hollantilaista mestaruutta tappaen kuuluisan ”catenaccio”-tyylin, jota Inter Milan käytti 60-luvulla. Tällaista jalkapalloa kukaan ei ollut koskaan nähnyt.

Ajax pelaa edelleen tänä päivänä tätä hyökkäävää jalkapalloa, mutta sitä voi nähdä kaikkialla maanosassa. Napoli, Barcelona ja Manchester City pelaavat kaikki Cruyffin hyökkäävän jalkapallon perustein.

Puolustuspeli

Kaksi ensimmäistä käsiteltyä pelityyliä perustuvat sujuvaan, hyökkäävään jalkapalloon, mutta pelin voi voittaa muullakin tavalla. Paras hyökkäys on hyvä puolustus. Diego Simionen ja Jose Mourinhon kaltaiset valmentajat hallitsevat tämän tyylin.

Italialainen jalkapallo yhdistetään ehkä eniten puolustusjalkapalloon, ja hyvästä syystä. Argentiinalainen valmentaja Helenio Herrera toi kuuluisan catenaccion-tyylinsä, joka tarkoittaa italialaisittain ”ovipultti”, Inter Milaniin vuonna 1960 ja johdatti joukkueen mestaruusliigaan vuosina 1964 ja 1965.

Jose Mourinho on tämän uusimman sukupolven menestynein puolustustyyliä soveltava valmentaja. Hänen ensimmäinen kautensa Chelseassa ei ollut niin puolustusvoittoinen kuin moni ehkä luulee, mutta hänen menestyksensä perustui erittäin vankkaan puolustukseen, sillä hän päästi sisään vain 15 maalia liigassa mestaruuskaudellaan 2004/05.

Mourinhon suurimmat hetket tulivat hänen valmentaessaan Inter Milania. Herreran tapaan hän toi Mestarien liigan Milanoon puolustuspelillä pelaamalla ja voitti matkan varrella Pep Guardiolan ja hänen Barcelonan joukkueensa.

Inter voitti sillä kaudella kolme suurta voittoa puolustusvoittoisesti, jonka muodostivat Lucio, Walter Samuel, Maicon ja Javier Zanetti, ja Esteban Cambiaso istui juuri heidän edessään. Samuel Eto’o, Diego Militao ja Wesley Sneijder tarjosivat taikaa ylhäällä.

Nykyään Diego Simione ja hänen Atletico Madridinsa ovat puolustavan jalkapallon kärjessä. Espanjan pääkaupungin joukkuetta pidetään laajalti pimeiden taiteiden mestareina, ja se on näkemisen arvoinen, jos olet kiinnostunut taktiikasta.

Gegenpressing

Saksasta lähtöisin olevan Gegenpressing-tyylin tekivät tunnetuksi Jürgen Klopp ja hänen mentorinsa Ralf Rangnick. Tämä tyyli vaatii täydellistä omistautumista ja uskomatonta kuntoa, ja se on menestynyt kaikilla saksalaisen jalkapallon tasoilla, ja nyt se on otettu käyttöön myös Englannissa.

Termi Gegenpressing tulee saksan kielestä ja tarkoittaa ”vastapainostusta”. Se tarkoittaa lähinnä sitä, että vastustaja saa pallon takaisin mahdollisimman pian pallonmenetyksen jälkeen, mieluiten korkealla kentällä.

Vastustajaa painostetaan voimakkaasti puolustuskolmanneksella virheen toivossa. Tällä tyylillä pelaavan joukkueen on oltava etulinjassa, eikä se saa koskaan antaa vastustajansa levätä hetkeäkään.

Klopp käytti tätä taktiikkaa tehokkaasti Dortmundissa, ja hän lopetti Bayern Münchenin monopolin liigassa lyhyeksi aikaa voittamalla Bundesliigan vuosina 2010 ja 2011. He pääsivät myös Mestarien liigan finaaliin vuonna 2013 häviten niukasti katkeralle kilpailijalleen.

Useimmat saksalaisseurat pelaavat nykyään tällä tyylillä, mutta Liverpool tekee sen parhaiten. Klopp siirtyi Dortmundista Merseysidelle ja toi mukanaan Gegenpressing-tyylin. Liverpool voitti ensimmäisen liigamestaruutensa 30 vuoteen ja kuudennen Mestarien liigan iloisen saksalaisen johdolla.

Taktinen pelityyli

Jotkut valmentajat pystyvät mukauttamaan tyyliään saadakseen vastustajasta parhaan mahdollisen hyödyn. Antonio Conte on yksi näistä valmentajista. Vaikka Conte on melko itsepäinen kokoonpanovalinnoissaan, hän on jalkapallon pakkomielle ja voittajan mentaliteetti.

Hänen Spurs-puolueensa on aloittanut kauden loistavasti viime kauden vaikuttavan lopun jälkeen. Conte ei tyydy neljän parhaan joukkoon, hän haluaa pokaalin, eikä olisi yllätys, jos hän onnistuisi katkaisemaan Spursin putken

Thomas Tuchel on toinen valmentaja, joka pystyy mukauttamaan peliä haluamallaan tavalla. Kun hän otti Chelsean haltuunsa, hän totesi, että heillä oli puutteita puolustuspelissä, joten hän siirtyi kolmosketjuun, mikä varmisti, että heitä on vaikea murtaa.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *