Supergan tragedia: Lentotragedia, joka tappoi Torinon kaikkien aikojen parhaan joukkueen

4, toukokuuta 1949. Neljän viikon kuluttua Italian liigan päättymisestä Torino on Inter Milania neljä pistettä edellä neljä viikkoa ennen Italian liigan päättymistä. Granatan joukkue on kiistatta maan paras joukkue, ja heidän viides peräkkäinen mestaruutensa näyttää varmalta. Mutta sitten Torino kohtaa tragedian. Lentokone, joka kuljetti joukkuetta kotiin ystävyysottelun jälkeen Portugalissa, putoaa lähellä Basilica de Supergaa Torinon pohjoispuolella. Eloonjääneitä ei ollut Supergan tragedia ravisteli jalkapallomaailmaa ja muutti sen historian pysyvästi

”Il Grande Torino”

Kaikki alkoi 1940-luvulla. Toisen maailmansodan aikana Torinon kaupunkia pommitettiin voimakkaasti viiden vuoden ajan. Se oli käännekohta Italian armeijalle. Siksi se oli luonnollinen tavoite liittoutuneiden joukoille. Mutta samanaikaisesti kaupungissa kukoisti ilmiömäinen jalkapallojoukkue. Mutta se ei ollut Juventus, joka oli valloittanut kaikkien italialaisten sydämet 1930-luvulla. Se oli heidän paikallinen naapurinsa, Torino FC.

Torino omaksui vallankumouksellisen 3-2-2-3-muodostelman ja hankki tämän järjestelmään sopivat pelaajat tullen mahtavaksi joukkueeksi vain muutamassa vuodessa. Valentino Mazzola ja Ezio Loik olivat tärkeitä hankintoja, jotka nostivat Torinon uudelle tasolle. Pian Italian maajoukkue omaksui saman muodostelman ja käytti Torinon pelaajia, jotka olivat tottuneet pelaamaan tällä tavalla. Torino voitti Serie A:n ja Coppa Italian kaudella 1942/1943, joka jäi viimeiseksi ennen Italian jalkapalloliigan keskeyttämistä sodan vuoksi.

Jalkapallon jatkuessa Torino voitti neljä peräkkäistä mestaruutta, mukaan lukien kohtalokkaan vuoden 1949 turnauksen, jolloin Supergan tragedia tapahtui.

Supergan tragedia

Kello 17.05 4. toukokuuta 1949 lentokone syöksyi Supergan basilikaan. Onnettomuus aiheutui huonoista sääolosuhteista ja mahdollisesti korkeusmittarin viasta. Hetkeä myöhemmin paikalle tulleet viranomaiset huomasivat, että koneessa oli Torinon joukkue, joka tuli Lissabonista pelattuaan ystävyysottelun Benficaa vastaan. Onnettomuudessa menehtyi 31 ihmistä, eikä kukaan selvinnyt. Pelaajia, valmentajia, seuran henkilökuntaa ja toimihenkilöitä Torinosta, mutta myös kolme toimittajaa ja neljä miehistön jäsentä.

Puolustaja Sauro Toma ei matkustanut Portugaliin loukkaantumisen vuoksi. Hän oli yksi kolmesta joukkueen jäsenestä, jotka jäivät Italiaan ja selvisivät hengissä. Kaksi muuta olivat varapelaajia. Myös seuran johtaja Ferruccio Novo, joukkueen arkkitehti, jäi Torinoon sairauden vuoksi.

Päivä tragedian jälkeen Italian liitto nimesi Torinon kunniamestariksi. Torinossa järjestettiin valtavat hautajaiset, ja yli puolen miljoonan ihmisen kerrotaan kunnioittaneen yhtä kaikkien aikojen parhaista eurooppalaisista joukkueista.

Onnettomuuteen jälkeen oli kuitenkin vielä jäljellä neljä peliä kauden päättymiseen. Luovuttamisen sijaan Torino käytti reservijoukkuetta loppuja kilpailijoitaan vastaan, jotka myös muodostivat nuorisojoukkueen. Granata voitti kaikki nämä pelit ja sijoittui viisi pistettä Inter Milanin edelle.

Yhteys River Plateen

22 päivää tragedian jälkeen River Plate tarjoutui pelaamaan ystävyysottelun Torinoa vastaan ​​auttaakseen keräämään rahaa uhrien perheille. Argentiinalainen joukkue, La Máquina oli myös mahtava joukkue, johon kuului legendoja, kuten Alfredo di Stéfano ja Adolfo Pedernera. Torino Simbolo, joka oli nimetty kotijoukkueeksi tuossa erikoisottelussa, listasi Italian liigan parhaista pelaajista koostuvan all-star-valikoiman. Lopputulos oli 2-2, ja kahden seuran välille syntyi erityinen suhde. Kaksi vuotta myöhemmin River Plate juhli 50-vuotisjuhliaan ja kutsui Torinon pelaamaan ystävyysottelun Argentiinaan.

Yli 70 vuotta myöhemmin yhteys Torinon ja River Platen välillä on edelleen olemassa. Italialainen käyttää vierasotteluissa asussaan vinoa vyötä, mikä on kunnianosoitus Riverin kotipaidalle. Eteläamerikkalainen seura teki samoin ja käyttää toisinaan kastanjanruskeaa paitaa kunnianosoituksena Torinolle. Lisäksi useat pelaajat ovat pukeneet molemmat paidat, joista tunnetuin esimerkki on Enzo Francescoli.

Varaa matka Torino FC:n otteluun

Onnettomuuden jälkeen Torino ei koskaan toipunut. Aikoinaan 10 pelaajaa Italian maajoukkueeseen lähettänyt joukkue hiipui vuosien myötä, ja paikallinen kilpailija Juventus sai takaisin asemansa Torinon, mutta myös koko maan parhaana joukkueena. Mutta Il Grande Torino oli niin erityinen, että se jätti jälkensä kaupunkiin. Nykyään seura hyppelee Serie A:n ja Serie B:n välillä. Se voitti liigamestaruuden 1970-luvulla, mutta se oli lyhyt loistokas hetki. Juventus, isompi ja rikkaampi seura, pääsi uudelleen Italian eliittijoukkueiden joukkoon.

Mutta vaikka Juventus on valtavirran seura, Torinolla on erityinen aura Torinon kansalaisten keskuudessa. Se on erittäin suosittu joukkue viime vuosikymmenien mestaruuksien puuttumisesta huolimatta. Kaupungissa on museo, joka muistelee joukkueen kulta-aikoja. Ja Torinon Stadio Comunale nimettiin uudelleen Stadio Olimpico Grande Torinoksi vuonna 2016. Granata on vaihtanut paikkaa pari kertaa, mukaan lukien Stadio Filadelfia onnettomuuden sattuessa ja Delle Alpi, jonka he jakoivat Juventuksen kanssa.

Jos haluat kokea historiallisen seuran, joka on täynnä sielua, mutta kaukana valokeikasta, Torino on joukkueesi. Varaa matka Torinoon nyt!



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *