10 parasta comebackia jalkapallon historiassa – Jalkapallon paluut

Jalkapallo-ottelut voivat olla ennalta-arvaamattomia. Jo lyhyessä hetkessä usean maalin tehnyt joukkue voi jäädä jälkeen. Tällaiset comebackit tekevät ottelun katsomisesta jännittävää. Yksinkertaisesti sanottuna kukaan ei ole eliminoitu, kunnes tuomari on puhaltanut pilliä viimeisen kerran.

Juhlistaaksemme tätä jalkapallon aspektia olemme listanneet kymmenen parasta aikojen parasta comebackia. Usein samankaltaisissa luetteloissa saattaa näkyä joukkue, joka on jäljessä usealla maalilla ja joka myöhemmin voittaa pelin.

Meidän listamme ei kuitenkaan riipu vain maalivajeen koosta jossain vaiheessa ottelua. Olemme ottaneet huomioon myös useita tekijöitä, kuten:

• Kilpailun (tai liigan)
  • Otteluun osallistuvat joukkueet, ja
  • asiayhteyden

Mestarien liigan kaltaisessa pelissä kaksi ottelua ratkaisee, kumpi joukkue jatkaa seuraavalle kierrokselle, olemme päättäneet katsoa myös vastapelejä. Yritimme keskittyä myös viimeaikaisempiin peleihin sen sijaan, että täyttäisimme luettelon peleillä, joita emme edes ole koskaan katsoneet.

Pitemmittä puheitta, tässä on luettelomme 10 parhaasta jalkapallon comebackista.

10. Belgia vs Japani – 2018

10. Belgia vs Japani – Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailu (2018)

Olisi vähättelyä sanoa, että tämä oli erikoinen peli. Belgia oli selvä suosikki, mutta Japani teki ensimmäisen maalin melkein heti puoliajan alettua. Yllättäen tätä seurasi toinen maali neljä minuuttia myöhemmin.

Näytti siltä, että Belgia oli pulassa, ja joukkueelta kesti lähes 20 minuuttia maalin tekemiseen. Japanin tapaan toinen maali tehtiin nopeasti.

Molemmat joukkueet olivat tasoissa lisäajan lähestyessä, ja näytti siltä, että ottelu oli menossa jatkoajalle. Belgian erinomainen vastahyökkäys antoi kuitenkin joukkueelle mahdollisuuden tehdä voittomaalin pelin viimeisellä minuutilla.

9. Tottenham vs Ajax – Ligue des Champions de l’UEFA (2019)

Mestarien liigan kaudella 2018-19 Tottenham Hotspur ja AFC Ajax osoittautuivat kahdeksi mustaksi hevoseksi. Kukaan ei todella odottanut kummankaan joukkueen pääsevän semifinaaleihin.

Tottenham pelasi upeasti Manchesteria vastaan puolivälierässä. Ajax pelasi kauniisti raivatessaan tietään, eliminoiden sekä Real Madridin että Juventuksen.

Pelin alussa hollantilaiset näyttivät itsevarmemmilta ja pelasivat paremmin. Harvat voivat kiistää tämän, koska Ajax voitti ensimmäisen pelin Lontoossa 1-0. Sillä oli siis etu lähtiessään toiseen otteluun.

Ajaxin peli alkoi hyvin: joukkue oli johdossa 1-0 viidennen minuutin alkaessa. Sitten joukkue teki toisen maalin 35. minuutin kohdalla. 20 minuutin ajan näytti jo siltä, että Ajax pääsisi finaaliin ensimmäistä kertaa 24 vuoteen.

Mutta Tottenhamin laitahyökkääjä Lucas ei tätä hyväksynyt. Kahdella nopealla maalilla 55. ja 59. minuutin kohdalla hän laittoi Spursin takaisin peliin. Kahden seuraavan tunnin ajan nämä kaksi joukkuetta olivat pattitilanteessa, mutta lisäajan viimeisellä minuutilla Tottenhamin sankari, Moura, teki viimeisen maalin ja antoi joukkueelleen voiton.

8. Deportivo La Coruña vs Milan AC – Mestarien liiga (2004)

Vuosina 2002-2004 AC Milan oli yksi Euroopan suurimmista joukkueista. Se voitti Mestarien liigan kaudella 2002-03 joukkueella, johon kuului nykypäivän parhaita pelaajia, kuten Kaká, Seedorf, Gattuso ja Maldini.

Kun espanjalainen Deportivo la Coruña kohtasi joukkueen AC Milanin kaudella 2003-04 Mestarien liigassa, edessä oleva tie oli vaikea.

Tämän kilpailun ensimmäisessä pelissä AC Milan voitti 4-1 San Sirossa. Silminnähden Italian joukkueella oli etulyöntiasema. Toisessa pelissä Deportivo aloitti kuitenkin vahvasti. Puoliaikaan mennessä peli oli jo 3-0, mikä oli yllätys jokaiselle.

Tämän pisteen avulla joukkue pääsi jo seuraavalle kierrokselle vierasmaalilla. Mutta kolme maalia ei ollut heille tarpeeksi, joten he tekivät neljännen. Pelin tulos oli yllättävä, koska Milanilla oli suuri etu. Joukkueella oli myös paremmat pelaajat ja se oli puolustava mestari. Tämä peli on todiste siitä, että jalkapallossa voi tapahtua mitä tahansa.

7. Länsi-Saksa vs Ranska – Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailu (1982)

Vuoden 1982 maailmanmestaruuskilpailun semifinaalissa Ranska otti yhteen Länsi-Saksan kanssa. Molemmat joukkueet näyttivät vahvoilta ja useimmat fanit tiesivät, että tästä tulisi hyvä peli. Molemmat joukkueet pelasivat kovasti, mutta normaaliajan jälkeen peli oli 1-1, mikä tarkoitti, että peli jatkuisi lisäajalle.

Lisäajan ensimmäisen 10 minuutin aikana Ranska teki kaksi maalia ja näytti siltä, että voitto oli selvä. Saksalaiset eivät kuitenkaan luovuttaneet ja onnistuivat tekemään myös kaksi maalia, jolloin ottelu jatkui rangaistuspotkuun.

3-3-jännityksen jälkeen lisäajalla tehtiin neljä maalia, ja Länsi-Saksa päihitti Ranskan 5-4 rangaistuspotkussa. On selvää, että tämä on yksi dramaattisimmista ja intensiivisistä maailmanmestaruuskilpailuista, joita olemme koskaan nähneet.

6. Real Madrid vs Borussia Monchengladbach – UEFA:n Eurooppa-liiga (1985)

UEFA:n Eurooppa-liigan kauden 1985-86 aikana Real Madrid kohtasi Borussia Monchengladbachin neljännesvälierässä. Saksan joukkue dominoi ensimmäistä ottelua 5-1.

Toisessa pelissä Real Madrid voitti kuitenkin 4-0. Real Madrid teki kaksi maalia joka puoliskossa, mikä johti joukkueen puolivälieriin. Madrid voitti cupin sinä vuonna. Koska jokainen peli osoittautui yllättäväksi, historia ei olisi sama ilman tätä ottelua.

5. AS Roma vs FC Barcelone – Mestarien liiga (2018)

Ennen tätä ottelua Barcelonaa pidettiin yhtenä parhaista joukkueista jalkapallon historiassa. Luonnollisesti se vahvisti tätä ideaa päihittämällä AS Roman 4-1 Camp Noussa liigan puolivälierän ensimmäisessä pelissä. Kukaan ei tiennyt, että joukkue häviäisi kolmen maalin edun Roomaa vastaan.

Vaikka Roma ei ollut huono joukkue, Barcelona näytti paljon vahvemmalta. Puolivälierän toinen peli muuttui kuitenkin painajaiseksi Espanjan joukkueelle. Tämä alkoi nopealla maalilla 6. minuutilla, jonka teki Edin Dzeko.

Toinen maali tehtiin sen jälkeen, kun tuomari myönsi Roomalle rangaistuspotkun pelin toisella puoliskolla. Rooma teki kolmannen maalin 82. minuutilla, joka heitti Barcelonan ulos Mestarien liigasta. Tätä peliä pidetään yhtenä Barcelonan nykyhistorian huonoimmista suorituksista.

4. AS Monaco vs Real Madrid – Mestarien liiga (2004)

2000-luvun alussa Real Madrid -joukkue tunnettiin nimellä “Galacticos”, koska joukkueessa oli useita taitavia pelaajia, mukaan lukien Zinedine Zidane, Ronaldo, Raul, Roberto Carlos ja Luis Figo.

Paperilla se oli yksi jalkapallon historian parhaista joukkueista. Tietysti jotkut jalkapallofanit ajattelivat, että Real Madrid tuhoaisi jokaisen kohtaamansa joukkueen. Kun joukkue otti yhteen AS Monacon kanssa kauden 2003-04 Mestarien liigan puolivälierässä, tuloksen ajateltiin olevan liian ennalta-arvattavissa.

Turnauksen ensimmäisessä pelissä Real Madrid voitti 4-2, mikä todisti joukkueen kyvyt. Näytti siltä, että sen lippu semifinaaliin oli jo vahvistettu.

Toinen peli alkoi asiantuntijoiden ideoimalla tavalla. Real Madrid teki ensimmäisen maalin, mikä tarkoitti sitä, että Monacon olisi pitänyt tehdä kolme maalia päästäkseen seuraavalle kierrokselle.

Kesti hetken ennen kuin Monaco kuroi kiinni. Se teki yhden maalin juuri ennen puoliaikaa ja toisen juuri tauon jälkeen. Tämä herätti joukkueen pelihengen ja se teki kolmannen ja viimeisen maalin 66. minuutilla. Monaco piti pintansa ja päihitti Galacticosin.

Useat jalkapallofanit eivät voineet uskoa, että vain kaksi vuotta sitten Ligue 1 -liigassa 15. sijalla ollut ranskalainen joukkue voisi voittaa Real Madridin. Tästä syystä se on yksi tärkeimmistä näkemistämme comebackeista.

3. Barcelone vs PSG – Mestarien liiga (2017)

Tätä melko äskettäistä ottelua pidetään hulluna comebackina useasta syystä. Ensimmäisessä pelissä, joka pelattiin Parc des Princes -stadionilla Pariisissa, Barcelona hävisi 4-0.

PSG hallitsi peliä, ja Barcelonan täytyi tehdä vähintään neljä maalia saadakseen toisen pelin lisäajalle. Camp Noun toinen peli alkoi hyvin Barcelonalle, kun Luis Suarez teki maalin kolmannella minuutilla.

Ennen väliaikaa Barcelona teki toisen maalin, joten se oli vain kahden maalin päässä. 50. minuutilla Barcelona teki kolmannen maalin, ja comeback näytti mahdolliselta!

Mutta joukkueen unelmat lähes tuhoutuivat, kun PSG onnistui tekemään maalin. Yksi onnistunut potku melkein päätti pelin.

Tämä yksi maali tarkoitti, että Barcelonan pitäisi tehdä kolme maalia uudelleen! Sen täytyi aloittaa alusta.

87 minuutilla peli oli edelleen 3-1. Mutta pelin viimeisen seitsemän minuutin aikana Barcelona onnistui tekemään kolme maalia, mikä oli Euroopan jalkapallon yksi hulluimmista suoriutumisista.

Ainoa syy siihen, miksi tämä comeback ei sijoittunut korkealle tällä listalla, johtuu siitä, ettei Barcelona voittanut liigaa sinä vuonna. Lisäksi tuomari teki kiistanalaisia päätöksiä.

2. Liverpool vs Barcelona – Mestarien liiga (2019)

Jälleen kerran löydämme Barcelonan tältä listalta. Tällä kertaa se ei olekaan tämän tarinan päähenkilö. Sen sijaan se hävisi Mestarien liigan välierässä Liverpoolia vastaan.

Ensimmäinen peli pelattiin Camp Nou -stadionilla. Se oli outo ottelu, koska Barcelona menetti hallinnan, mutta jostain syystä silti onnistui voittamaan 3-0, joista yhden maalin teki Messi vapaapotkulla.

Toisessa pelissä Liverpool onnistui tekemään yhden maalin ennen väliaikaa. Wijnaldum teki vielä kaksi maalia, mikä tarkoitti, että se oli vain yhden maalin päässä!

Viimeisen maalin aikana Trent Alexander Arnold yllätti puolustuksen valtaamalla nurkan nopeasti. Tämä auttoi Origia tekemään maalin, joka johti Liverpoolin voittoon.

Liverpool voitti finaalin tämän pelin jälkeen. Se oli siis tärkeä peli liigan voittajien määrittämiseksi.

1.    Liverpool vs Milan AC – Mestarien liigan finaali (2005)

Tämän ottelun yhteys tekee siitä kaikkien aikojen parhaan comebackin. AC Milan aloitti pelin tavalla, josta useat joukkueet unelmoivat tekemällä ensimmäisen maalin pelin ensimmäisellä minuutilla.

Väliaikana peli oli 3-0. Tämä tarkoitti, että Liverpool tarvitsi kolme lisää maalia, jotta peli jatkuisi lisäajalle. Rafael Benítezin on oltava kunnollinen motivaatiopuhuja, koska hänen puheensa johti joukkueen voittoon.

Puoliajan alkamisen jälkeen Liverpool teki kolme maalia kuuden minuutin sisällä! Vaikka peliä oli jäljellä vielä 30 minuuttia, peli oli nyt tasan.

Normaaliajalla tai lisäajalla ei tehty enempää maaleja. Tämä tarkoitti, että finaalin lopputulos päätettäisiin rangaistuspotkulla. Liverpool voitti rangaistuspotkulla, mikä tarkoitti, että se voitti mestarien liigan, vaikka se oli häviöllä 3-0 puoliajalla!

Mikä näistä peleistä toi mieleen upeita tai huonoja muistoja? Mitkä ovat sinun 10 parasta comebackia jalkapallossa?