5 parasta kaupunkia jalkapallokulttuurin kokemiseen

Madrid

Jalkapallon seuraaminen Madridissa on upea kokemus. Tästä kaupungista on kotoisin neljä paikallista seuraa: Real Madrid maailmantähtineen ja sen äänekäs naapuri Atlético Madrid sekä perinteiset paikallisseurat Rayo Vallecano ja Getafe.

Upea Santiago Bernabéu -stadion on Real Madridin, nyt jo 14-kertaisen Euroopan mestarin, kotistadion. Sen paikallinen kilpailija, Atlético Madrid pelaa tällä hetkellä Wanda Metropolitano -stadionilla, joka on upouusi stadion kaupungin keskustan itäpuolella. Älä kuitenkaan anna stadionin puhtaan estetiikan hämätä, sillä Atleti ultrat ovat yhtä villejä kuin muutkin Euroopassa.

Älä jätä väliin Rayo Vallecanon kotipeliä Madridissa, sillä tämä kaupungin kolmas joukkue pelaa Vallecasissa, kaupungin eteläisessä kaupunginosassa. Rayo on yksi maan ammattilaisjalkapalloliigan harvoista jäljellä olevista lähiöseuroista, mutta se on aina pysytellyt Real Madridin ja Atletin varjoissa. Rayon fanit tunnetaan ympäri Eurooppaa poliittisesta aktivismistaan ja fanit esittelevät stadionilla usein rasismin, fasismin ja homofobian vastaisia banderolleja.

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, on Getafe. Tämä Madridin Getafen alueelta kotoisin oleva seura on ollut La Ligan kulmakivin suurimman osan suhteellisen lyhyestä olemassaolostaan. Joukkueen stadionille mahtuu vain hieman yli 17 000 katsojaa, mutta se ei suinkaan tarkoita, että heidän faninsa olisivat vähemmän intohimoisia kuin muiden Espanjan pääkaupungin joukkueiden fanit. Jalkapallomatka Madridiin ei ole täydellinen ilman vierailua Getafessa.

Jos haluat nauttia jalkapallomatkalla lähinnä Real Madrid -tunnelmasta, Santiago Bernabéu -stadionin lähellä sijaitsevassa El Refugio -baarissa on hyvä tunnelma. Jalkapallofanit suosivat tätä paikkaa sen ystävällisen henkilökunnan ja ilmapiirin ansiosta.

Wanda Metropolitano -stadionin lähistöllä on vain muutama pieni baari. Madridin Centro-alueelta löytyy enemmän valinnanvaraa. Suosituksiamme ovat James Joyce Irish Pub Madrid Calle de Alcalassa, lähellä Retiro-metroasemaa, ja QW Madrid, jonka isoilta näytöiltä näytetään paljon urheilua.

Rooma

Rooma ei ole ainoastaan historioitsijoiden ja rakastavaisten mekka, vaan tämä ikuinen kaupunki tarjoaa paljon myös jalkapallofaneille. AS Roman ja Lazion välinen kilpailu on yksi jalkapallomaailman kiihkeimmistä taisteluista.

Kaikki alkoi vuonna 1927, kun kolme seuraa yhdisti voimansa ja AS Roma perustettiin. Lazio oli ainoa roomalaisseura, joka kieltäytyi tarjouksesta, ja seurat ovat taistelleet siitä lähtien. Tilannetta vain pahentaa joukkueiden yhteinen stadion, 72 798 -paikkainen Stadio Olimpico.

Stadionin ympärillä saattaa olla hiljaista, joten kannattaa ehkä suunnata syömään, juomaan ja tutkimaan paikkoja Pratiin, läheiselle asuinalueelle, joka ei ole kaukana Vatikaanista. Tältä alueelta löytyy paljon pubeja ja baareja sekä roomalaisia trattorioita ja pizzerioita. Hostaria Dino e Toni on sekä turistien että paikallisten suosiossa runsaiden pastojen ja antipastien vuoksi. Voit myös käydä kuuntelemassa live-musiikkia paikallisessa pubissa, kuten Foncleassa, ja nauttia Rooman tunnelmasta ennen peliä tai sen jälkeen.

Lontoo

Jos haluat lähteä jalkapallomatkalle Lontooseen, aikaa kannattaa pari viikkoa, sillä missään Euroopan kaupungissa ei ole yhtä monta jalkapalloseuraa. Pääkaupungista on tällä hetkellä seitsemän seuraa Valioliigassa: Chelsea, Arsenal, Tottenham, West Ham, Crystal Palace, Brentford ja Fulham. Jokainen seura tarjoaa jotain erilaista stadionien ja tunnelman suhteen.

Fulham Broadwayn metroaseman vieressä sijaitseva Stamford Bridge, kaksinkertaisen Mestarien liigan voittajan Chelsean kotistadion, on Lontoon vanhin stadion, vaikkei se enää näytäkään aivan samalta kuin ennen. Chelsean fanit ovat viime vuosina tottuneet joukkueen voittamiseen, minkä seurauksena jotkut kaikkien aikojen mahtavimmista jalkapalloilijoista ovat kävelleet pyhitetylle nurmikentälle.

Emirates-stadion on yksi Englannin nykyaikaisimmista jalkapallostadioneista. Highburysta lähtemisen jälkeen Arsenal on kamppaillut hopeasijasta, mutta se on edelleen yksi urheilun ikonisimmista seuroista. Arsenal on ainoa seura, joka on nykyaikana pysynyt koko liigakauden häviöttömänä, ja sen museossa on esillä kultainen Valioliigapokaali.

Uuden hämmästyttävän Tottenham Hotspur -stadionin rakentaminen Pohjois-Lontooseen maksoi noin miljardi puntaa. Tämä upouusi areena on kiistatta maailman paras. Sen lisäksi, että pääset seuraamaan Harry Kanen taikuruuksia kentällä, voit myös nauttia koko kaupungin parhaista ruoista ja juomista.

Kaupungin kaikki muutkin stadionit ovat vierailun arvoisia. West Hamin London Stadium on massiivinen, Crystal Palacen Selhurst Parkissa on yksi maan parhaista tunnelmista, Brentfordin Community Stadium on pieni mutta pippurinen ja Fulhamin Craven Cottage on vanhan koulukunnan englantilainen stadion, joka sijaitseee kauniissa kaupunginosassa. Ja nämä ovat vain Valioliigan seuroja. Kaupungissa on 15 muuta stadionia, jotka olisivat päiväretken arvoisia.

Glasgow

Jalkapallo kulkee Glasgow’n suonissa. Skotlannin suurimmassa kaupungissa sijaitsee Celtic Parkin ja Ibroxin lisäksi myös maajoukkueen kotistadion, Hampden Park.

Celticin ja Rangersin välinen Olde Firm -derby on skotlantilaisen jalkapallon peruskallio. Nämä kaksi seuraa ovat ylivoimaisesti Skotlannin menestyneimmät ja kannatetuimmat seurat, ja kova kilpailu vaikuttaa jopa maan poliittiseen ja yhteiskunnalliseen elämään.

Celtic Park ja Ibrox Stadium tarjoavat yhden koko urheilumaailman ällistyttävimmistä ilmapiireistä. Monet jalkapallon suurnimet, kuten Ronaldinho ja Messi, sanovat, kuinka erityisiä nämä kentät ovat. Molemmat stadionit ovat jokaisen jalkapallofanin ehdoton kohde.

Molemmat seurat tarjoavat stadion- ja museokierroksia, joilla esitellään seurojen historiaa. Glasgow’n kannattajien mahdollisesti epävakaan luonteen vuoksi jokaisen vierailijan kannattaa ehkä pysytellä kaupungin keskustassa, vaikka pubeista ja baareista ei ole pulaa.

Dortmund

Jalkapallofanit ympäri maailmaa odottavat innolla, kun Borussia Dortmund pelaa kotistadionillaan Westfalenstadionilla. Stadionin maailman suurimmalle Südtribüne-seisomaterassille mahtuu hieman yli 24 000 ihmistä. Se on saanut lempinimen ”keltainen muuri” uskomattoman tunnelmansa vuoksi.

Upeita jalkapallokohteita on helppo löytää koko Nordrhein-Westfalenin alueelta. Puolen tunnin ajomatkan päässä Dortmundista on Gelsenkirchen, jossa pääset tutustumaan Dortmundin kilpailijaan Schalke 04:ään. Myös Leverkusen, Köln ja Mönchengladbach sijaitsevat lähellä.

Dortmundissa on myös syytä hemmotella itseään perinteisellä saksalaisella ruoalla ja juomalla. Currywurstia, brautwurstia ja kaikenlaista wurstia löytyy kaupungin keskustasta ja stadionin ulkopuolelta. Toisin kuin useimmissa Euroopan kohteissa, Saksassa voit nauttia olutta katsomossa. Yksi parhaista paikoista hengailla juuri ennen peliä on Strobels Bar, joka sijaitsee stadionin koillisosassa. Suuren ulkoalueen lisäksi siellä tarjoillaan myös erinomaista olutta.

 

Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta nämä ovat maailman parhaita kohteita jalkapallofanille.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *