AC Milan FI cover

Tekemistä AC Milan -jalkapallomatkalla

Mieleenpainuvan jalkapallomatkan Milanoon tulisi koostua kolmesta asiasta: hyvästä ruoasta, hyvästä juomasta ja vielä paremmasta jalkapallosta. Onneksi tämä kaunis kaupunki ja maailmankuulu Rossoneri tarjoavat sinulle kaiken mahdollisen.

ac milan fans

Mikä on AC Milan?

Italian vauraimmasta osasta kotoisin olevan, Serie A:n hallitsevan mestarin AC Milanin perusti joukko englantilaisia maastamuuttajia vuonna 1899, pian sen jälkeen kun jalkapallo oli tuotu maahan. Sen jälkeen AC Milan on pelannut kahta kautta lukuun ottamatta kaikki kaudet Italian ykkösliigassa ja voittanut mestaruuden 19 kertaa. Näin ollen se on tasoissa verivihollisen Interin kanssa ja toisena Juventuksen jälkeen, joka on voittanut 36 Serie A -mestaruutta.

Vaikka se ei olekaan dominoinut kotistadionillaan, kuuluisista punamustista raidoista on tullut synonyymi eurooppalaiselle menestykselle. Se on Italian johtava seura seitsemällä Mestarien liigan mestaruudella. AC Milan -jalkapallomatka on kiistatta korvaamaton kokemus.

Italialaisen valmentajan Stefano Pioliin valmentamassa AC Milan -joukkueessa on tunnettuja tähtiä, kuten Zlatan Ibrahimovic ja Theo Hernandez, sekä nousevia kykyjä, kuten Sandro Tonali ja Rafael Leão.

ac milan jalkapallomatka

Vaikuttava historia

AC Milanin menestyksekkäin kausi sijoittui vuosille 1986-2009. Konkurssin partaalla ollut yrittäjä ja Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi osti seuran helmikuussa 1986 ja toteutti suuria investointeja.

Arrigo Sacchi alkoi valmentaa joukkuetta, minkä jälkeen valmentajina olivat arvostetut hollantilaiset maajoukkuemiehet Marco Van Basten, Ruud Gullit ja Frank Rijkaard. Nämä kolme hollantilaista toivat kaivattuja hyökkäystaitoja, kun taas Franco Baresin, Paolo Maldinin ja Alessandro Costacurtan muodostama vankka italialainen puolustus teki maalinteon lähes mahdottomaksi vastustajalle.

Sacchi auttoi AC Milania voittamaan ensimmäisen mestaruutensa yhdeksään vuoteen kaudella 1987/88. Tämä oli vasta alkua myöhemmälle menestykselle, johon kuului Mestarien liigan voitto kausina 1988/89 ja 1989/90. World Soccer Magazine äänesti näiden kausien joukkueen historian parhaaksi joukkueeksi.

Sacchin lopetettua valmentamisen vuonna 1991, entinen pelaaja Fabio Capello otti ohjat käsiinsä. Capellolla oli suuret saappaat täytettävänä, mutta hän jatkoi siitä, mihin Sacchi jäi. Hänen avullaan joukkue voitti kolme peräkkäistä Serie A:n mestaruutta, ja tuona aikana A.C. Milan oli uskomattoman vaikuttava voitettuaan liigassa 58 ottelua. Tämän johdosta se sai lempinimen ”voittamattomat” (invincibles).

Carlo Ancelotti jatkoi siitä, mihin Capello jäi. Legendaarinen valmentaja auttoi joukkuetta voittamaan Mestarien liigan kahdesti. Ensimmäisen kerran vuonna 2003, jolloin joukkue voitti Juventuksen rangaistuspotkukilpailussa ja voitti kuudennen mestaruutensa. Tappio Liverpoolille vuonna 2005 Istanbulissa oli hieman siedettävämpi, kun joukkue päätti kostaa voittamalla Scousersin vuoden 2007 finaalissa.

ac milan voittajia

Pientä suupalaa

Kaikki Milanoon jalkapallomatkalle lähtevät pääsevät nauttimaan hyvästä ruoasta. Jos etsit aitoa fanikokemusta, tee niin kuin paikalliset. Suuntaa San Sirolle pari tuntia ennen peliä ja nappaa salume-voileipä (suolalihavoileipä) ja olut jostain stadionin ulkopuolella olevista ruokakojuista.

Jos haluat mieluummin jäädä Milanon keskustaan ennen stadionille suuntaamista, Chiosco Squadre Calcio, jalkapalloaiheinen ravintola, joka sijaitsee aivan Sforzan linnan ulkopuolella, on suosittu kohde monien jalkapalloturistien keskuudessa.

Nirsoille syöjille on tarjolla useita urheilubaareja ympäri kaupungin keskustaa. Voit nauttia hampurilaista ja olutta monissa baareissa ja ravintoloissa, kuten The English Football Pubissa, joka löytyy kuuluisan Duomon katedraalin vierestä.

Stadionille saapuminen

Toisin kuin monet muut eurooppalaiset stadionit, San Siro on melko lähellä kaupungin keskustaa. Voit matkustaa muutaman kilometrin matkan metrolla, jolla pääset Milanon keskustasta San Siro Ippodromon ja San Siro Stadionin asemille. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ottelupäivät ovat usein vilkkaimpia matkustusaikoja. Matkaan kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta ehdit ajoissa perille.

San Siro -stadionkierros

Kuuluisa San Siro on tarkoitus purkaa osittain ja rakentaa uudelleen vuoteen 2026 mennessä, joten Milanon jalkapallomatkalla kannattaa käydä kierroksella kuuluisassa San Siron stadionilla. Kierroksen ensimmäinen osa, joka maksaa 30 euroa aikuiselta ja 23 euroa lapselta, koostuu AC Milanin yli 100-vuotisen historian aikana voittamien palkintojen ihailusta. Nähtävillä on myös ikonisten pelaajien, kuten Paolo Maldinin, Franco Baresin ja Kakan, ottelupaidat.

Kun olet saanut museosta tarpeeksesi, voit kävellä joukkueen joidenkin merkittävimpien pelaajien jalanjäljissä. Vietä aikaa pukuhuoneissa ja kävele ulos ikonisesta tunnelista, josta pääset näkemään yhden jalkapallon kauneimmista nähtävyyksistä, San Siro -kentän.

Kuuntele kierrosoppaiden tarinoita eri kielillä, ja ihastele näkymiä stadionille sekä katsomosta että penkiltä. Kuvittele, että pelaisit tai valmentaisit yhtä Euroopan suurimmista jalkapallojoukkueista.

ac milan san siro

Kaupungin muut jalkapallonähtävyydet

Et voi lähteä jalkapallomatkalle Milanoon ja olla huomaamatta A.C. Milanin kovaa kilpailijaa Interiä, sillä heillä on kuitenkin yhteinen stadion. Kaikki Interin palkinnot ja muut muistoesineet löytyvät museosta ja stadionkierroksella.

Milano on yksi maailman suurimmista jalkapallokeskuksista. Jalkapallomatka tähän upeaan kaupunkiin on jokaisen jalkapallofanin kohokohta.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *