jalkapallomatkoja napoliin

Jalkapallomatka Napoliin, Maradonan kotikaupunkiin

Maradonan palvonta Napolissa on yksi suurimmista syistä suunnitella jalkapallomatka Napoliin. Mutta mitä yhteistä on argentiinalaisella pelaajalla ja italialaisella seuralla?

Tähden tulo

Kun Diego Armando Maradona esiteltiin Napolin uutena pelaajana, Stadio San Paolossa oli yli 75 000 fania. He kokivat, että uusi idoli nostaisi joukkueen uusiin ulottuvuuksiin, ja heidän toiveensa osoittautuivat todeksi.

Kaikki alkoi kesällä 1984, kun Napoli solmi hänen kanssaan 8 miljoonan euron arvoisen sopimuksen 2 vuoden masentavan FC Barcelona -jakson jälkeen. Kun Maradona saapui Napoliin, hänestä tuli heti ikoni. Napolin pokaalikaappi ei ollut tällöin täynnä palkintoja, mutta tilanne muuttuu pian argentiinalaisen tähden ohjauksessa.

Etelän altavastaajat

Historiallisesti pohjoiset seurat ovat hallinneet Italian jalkapalloa. 1980-luku ei ollut poikkeus. Kun Napoli solmi sopimuksen Maradonan kanssa, Napolin asukkaat kokivat, että heitä kohdeltiin toisen luokan kansalaisina pohjoisiin kaupunkeihin verrattuna. Tämä tunne siirtyi myös jalkapalloon, jossa seurat kuten Juventus, AC Milan tai Inter katsoivat Napolia ja muita etelän seuroja olkapään ylitse. Ennen Maradonan saapumista Napoli oli kokenut vain vähän menestystä Coppa Italiassa, mutta Serie A:n voitto oli villi, saavuttamaton fantasia.

maradona napoli jalkapallomatkat

Maradonasta tulee sankari

Vaikean ensimmäisen kauden jälkeen Maradona johdatti Napolin kolmannelle sijalle vuotta myöhemmin, juuri ennen vuoden 1986 MM-kisoja. Se oli jännittävä alkusoitto tulevalle. Sinä kesänä Meksikossa Maradona pelasi ennenäkemättömällä tavalla tehden kaksi ikimuistoista maalia Englantia vastaan ja voittaen lopulta turnauksen Argentiinan kanssa. Kun hän palasi Napoliin, kaupunki näki heidän suurimman unelmansa toteutuvan. Napoli voitti Juventuksen ja Interin ja voitti Serie A:n mestaruuden ensimmäistä kertaa. Sen lisäksi he voittivat myös Coppa Italian voittaen Atalantan finaalissa.

Napolin kultakausi

Sen lisäksi, että Napolista tuli yksi tämän aikakauden parhaista italialaisista joukkueista, kaupunki muuttui myös Maradonan johdolla. Argentiinalaisen idolin johdolla Gli Azzurri koki kultakauden. Hän voitti UEFA Cupin vuonna 1989 ja toisen Serie A:n mestaruuden vuonna 1990. Napolille se tuntui kostolta kaikkien niiden hävittyjen kausien jälkeen pohjoisia seuroja vastaan. Jopa AC Milan yritti hankkia Maradonan, mutta hän pysyi uskollisena Napolille. Kaiken kaikkiaan hän teki 78 maalia 115 ottelussa seitsemän kauden aikana ja voitti neljä mestaruutta Partenopeille. Maradonasta tuli Napolin yksi kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista.

Hänen saavutuksensa ovat vaikuttavampia, kun otetaan huomioon, että Serie A oli tuolloin Euroopan korkein liiga. Joukkueet käyttivät 1980-luvulla rahaa houkutellakseen maailman parhaita pelaajia, ja seurat olivat täynnä lahjakkuutta. Platini, Zico, Van Basten, Gullit tai Matthäus ovat vain muutamia monista Italiassa pelanneista tähdistä.

Jakautunut sydän

Yksi Maradonan ikimuistoisimmista otteluista San Paolossa tapahtui itse asiassa hänen pelatessaan Argentiinassa. Hän pelasi vuoden 1990 MM-kisojen välierissä Italiaa vastaan Napolissa ja pyysi paikallisia faneja tukemaan häntä isäntäjoukkueen sijaan. Mutta se oli liikaa pyydetty. Napolin faneilla oli bannereita, joissa luki ”Maradona on sydämissämme, mutta Italia on kotimaamme”. Lopulta Argentiina voitti ottelun rangaistuspotkukilpailussa 1-1 tasapelin jälkeen yhdessä turnauksen parhaista otteluista. He hävisivät finaalin Saksaa vastaan.

Tekemistä jalkapallomatkalla Napolissa

Kaupungissa, jossa Maradonaa kunnioitetaan pyhimyksenä, on syntiä paeta hänen lukuisia kunnianosoituksiaan. Quartieri Spagnolin kaduilta löytyy paljon kunnianosoituksia valtavista seinämaalauksista pieniin alttareihin. Puhumattakaan lukuisista graffiteista, pienoisveistoksista ja paidoista. Napoli ei ehkä ole maailman kaunein kaupunki, mutta se on varmasti maaginen paikka jalkapallofaneille.

Sen pitäisi herättää ruokahalua ennen jalkapallo-ottelua Stadio Diego Maradonassa. Se on valtava Fuorigrotta-alueella sijaitseva stadion, johon mahtuu 55 000 fania. Se rakennettiin alun perin vuonna 1959, ja sitä on sen jälkeen hieman kunnostettu. Jos ostat lipun maalin takana olevaan Curva-katsomoon, pääset stadionin intohimoisimpien fanien joukkoon. Stadion saattaa näyttää hieman vanhalta ja ruosteiselta, mutta se on osa sen kauneutta. Pääset kokemaan yhden eurooppalaisen jalkapallon parhaista tunnelmista. Lisäksi Napoli on nyt yksi Italian parhaista joukkueista.

Haluatko Napolin jalkapallokulttuuriin? Varaa jalkapallomatkasi Napoliin ja uppoudu ihastuttavaan kaupunkiin.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *