Anfield Road

10 legendaarisinta jalkapallostadionia

Nämä stadionit ovat käymisen arvoisia!

Jalkapallostadionit ovat seuran ja sen kannattajien koti. Vaikka se tekee niistä jokaisesta erityisiä, jotkut stadionit vangitsevat mielikuvituksen paremmin kuin toiset. Yhteenvetomme kymmenestä legendaarisesta jalkapallostadionista esittelee joukon kermaa: jättimäisistä historiaa täynnä olevista areenoista erityisen moderneihin stadioneihin, joista löytyy kaikki mukavuudet.

1. Anfield Road

Seura: Liverpool
Kapasiteetti: 54 074

Historian kunnioitus on osa jalkapalloa, minkä vuoksi aloitamme kierroksen Anfield Roadista, Liverpoolin stadionista. Anfield näki ensimmäisen kerran päivänvalon vuonna 1884, joten se on tämän listan vanhin stadion.

Seuran legendaarinen kappale ”You’ll Never Walk Alone” kajahtelee stadionilla voitollisissa kotiotteluissa aiheuttaen ihon menemistä kananlihalle jopa olohuoneen sohvilla. Niin tunnettua ei kuitenkaan ole se, että Everton käytti Anfieldia kahdeksan ensimmäisen vuoden ajan. Vuokrakiista pakotti The Toffeesin tarttumaan Goodison Parkiin. Tämä jätti omistajalle John Houldingin tyhjän stadionin, joten hän perusti uuden seuran: Liverpool Association -jalkapalloseuran, joka on nykyään Evertonin suurin kilpailija.

Liverpool on pelannut lukemattomia historiallisia otteluita Anfieldilla. Tuoreena muisteissa on esimerkiksi Mestarien liigan semifinaali Barcelonaa vastaan ​​7. toukokuuta 2019. Osittain Georginio Wijnaldumin kahden maalin ansiosta Liverpool raivasi tiensä takaisin 0-3 ensimmäisestä osuudesta, ja Anfield oli hurmioitunut.

Mestarien liigan voittamisen myötä Wijnaldumia ja hänen joukkuetovereitaan palvottiin kuin sankareita. Kentällä he saivat koskettaa kuuluisaa This is Anfield -merkkiä. Tämän kunnian valmentaja Jürgen Klopp antaa vain pelaajilta, jotka ovat parantaneet Liverpoolin palkintokaappia.

Suunnitteletko jalkapallomatkan varaamista?

2. Camp Nou

Seura: FC Barcelona

Kapasiteetti: 99 354

Lähes 100 000 istuimellaan FC Barcelonan Camp Nou on Euroopan suurin jalkapallostadion. Se avattiin ensimmäisen kerran 24. syyskuuta 1954, eikä se ollut sattumaa: Katalonian pääkaupungin La Mercè -festivaalia vietetään kyseisenä päivänä. Tämä tarkoittaa, että FC Barcelonan tapaan Camp Nou liittyy vahvasti kaupungin kulttuuri-identiteettiin. Tämä näkyy myös seuran tunnuslauseessa ”Més que un Club” – paljon muutakin kuin seura – joka koristaa ylpeästi telineitä. Nimi Camp Nou on myös katalaania, ja se tarkoittaa yksinkertaisesti uutta maata.

Stadionin valtavaa kokoa osaa todella arvostaa vasta, kun on käynyt ottelussa. Tämä johtuu siitä, että suunnittelurajoitusten vuoksi ylimääräinen taso oli ainutlaatuisella tavalla kaivettava alaspäin.

Tulevaisuudessa on nähtävissä päivityksiä. Vuonna 2024 valmistuvan Espai Barça -hankkeen tavoitteisiin kuuluu katon ja 360 asteen näytön lisääminen, joiden kapasiteetti saavuttaa 105 000.

Loistavien joukossa on ollut valmentaja Johan Cruijffin unelmajoukkue, jossa pelaajista tulee itse Barcelonan valmentajia, kuten Pep Guardiola ja Ronald Koeman, ja Lionel Messi edelleen innostaa katsomoa. Vinkki: Jos haluat nähdä hänen menestyvän Camp Noussa, älä odota liian kauaa.

Suunnitteletko jalkapallomatkan varaamista?

3. Old Trafford

Seura: Manchester United

Kapasiteetti: 71 140

Old Trafford on Ison-Britannian suurin jalkapallostadion. Stadion avattiin vuonna 1910 ja sen upea lempinimi on Theater of Dreams, joka on peräisin seuran ikonilta Bobby Charltonilta ja se tarkoittaa sitä, kuinka seuranta unelmista tulee totta takapakeista huolimatta.

Charlton koki seuran kanssa syvimmät alamäet: vuoden 1958 Münchenin lentokatastrofin, jossa vei ison osan Ison-Britannian joukkueen hengistä. Charlton ja valmentaja Matt Busby selvisivät katastrofista. Old Traffordilla on Busby Babes -muistomerkki, joka nimettiin valmentajan mukaan.

Old Traffordia käytettiin armeijan varastona toisen maailmansodan aikana, ja natsit pommittivat sitä. Suuret vahingot johtivat Unitedin pelaamiseen Maine Roadilla vuosina 1941–1949, silloinkin kilpailijan Manchester Cityn kotistadionilla. Osittain myöhempien muutosten takia alkuperäisen stadionin keskitunneli on jäljellä.

Tämä ei vähennä historian kunnioitusta, mikä nähtiin myös silloin, kun Cristiano Ronaldo palasi vanhaan kotipaikkaansa Real Madridin kanssa Mestarien liigassa, kun koti-kannattajat toivottivat hänet tervetulleeksi takaisin suurin kunnianosoituksin. Tällainen ilmapiiri on mahdollista vain unelmien teatterissa.

Suunnitteletko jalkapallomatkan varaamista?

4. Santiago Bernabéu

Seura: Real Madrid
Kapasiteetti: 81 044

Vuonna 1947 rakennettu Estadio Santiago Bernabéu on virallisesti peräisin vuodelta 1955. Santiago Bernabéu de Yeste oli Real Madridin nykyisen aseman saavuttamisen avainhenkilö. Hän oli seuran kapteeni, valmentaja sekä sen puheenjohtaja. Bernabéu oli myös osittain Mestarien liigan takana, jossa Real Madrid loistaisi kirkkaasti.

Erilaisia ​​Euroopan cupin finaaleja on pelattu Real Madridin kotikentällä, mukaan lukien Mestarien liigan 2010 finaali, jolloin Wesley Sneijder voitti Interiä vastaan. Siellä käytiin myös vuoden 1964 Euroopan cupin finaali ja vuoden 1982 maailmanmestaruuskilpailujen finaali, joten Santiago Bernabéu oli ensimmäinen stadion, joka isännöi näitä molempia pelejä.

Parhaillaan stadionilla tehdään laajaa vuonna 2023 valmistuvaa remonttia. Bernabéu-stadionille rakennetaan sisäänvedettävä katto, ja sitä laajennetaan ja varustetaan ravintoloilla, ostoskeskuksilla ja jopa hotellilla, jonka huoneista on näkymät kentälle.

Stadionin ulkopuoli on futuristinen, ja seinät pystyvät näyttämään liikkuvia kuvia. Sisäpuolen mukavuuksia parannetaan ja 360 asteen näyttö on asetettu näkymään koko stadionin yli.

Suunnitteletko jalkapallomatkan varaamista?

5. San Siro / Stadio Giuseppe Meazza

Seurat: AC Milan & Inter Milan
Kapasiteetti: 75 923

San Sirolle on ominaista, että sillä ei ole yhtä, vaan kaksi kotijoukkuetta – AC ja Inter Milan – jotka ovat myös toistensa suurimpia kilpailijoita. Virallinen nimi on Stadio Giuseppe Meazza, joka on nimetty pelaajan mukaan, joka on ollut molemmissa joukkueissa. Koska Giuseppe Meazza pelasi Interissä pidempään ja oli myös sen valmentaja kolme kertaa, tämä nimi on suosittu lähinnä Inter-fanien keskuudessa, kun taas Milanon fanit valitsivat San Siron: viittaus alueeseen, jossa stadion sijaitsee.

Stadionia on remontoitu useaan kertaan, viimeisimmän kerran vuoden 1990 MM-kisoja varten. Tämän viimeisen uudistuksen yhteydessä tyypilliset 11 sylinterimäistä tornia lisättiin uuden kolmannen tason tukemiseen.

Feyenoord voitti täällä Euroopan cupin I -finaalin vuonna 1970. Celtic voitti 2-1 Rinus Israëlin ja Ove Kindvallin maalien ansiosta. Vuoden 1990 maailmanmestaruuskilpailujen aikana San Sirossa nähtiin myös Frank Rijkaardin ja Rudi Völlerin välinen sylkäisy Hollannin ja Länsi-Saksan välisessä pelissä. Otteluita pidettiin myös San Sirossa vuoden 1934 maailmancupin aikana, jolloin Italia voitti ensimmäisen kerran maailmanmestaruuden.

Jos olet joskus unelmoinut jalkapallomatkasta San Siroon, nyt on oikea aika. AC Milan ja Inter ovat päässeet sopimukseen uudesta stadionista, joka pystytetään jonnekin lähivuosina. Siitä on olemassa kaksi mallia: Cathedral ja Rings of Milano.

Vaikka vanha San Siro puretaan tällöin osittain, tietyt ominaisuudet jäävät paikalleen, ja niitä ympäröi vihreä alue, joka on omistettu urheilulle, kulttuurille ja vapaa-ajalle.

Suunnitteletko jalkapallomatkan varaamista?

6. Signal Iduna Park / Westfalenstadion

Seura: Borussia Dortmund
Kapasiteetti: 81 365

Westfalen-stadion, joka sponsorointisyistä tunnetaan myös nimellä Signual Iduna Park, on Saksan suurin stadion ja Camp Noun ja San Siron jälkeen Euroopan kolmanneksi suurin jalkapallostadion. Se ohittaa kuitenkin nämä kaksi muuta eri osa-alueilla, koska sillä on Euroopan ennätys korkeimmalla keskimääräisellä kävijämäärällä ottelua kohti: 80 588 kaudella 2011–2012.

Tämä tarkoittaa sitä, että paikka tunnetaan voimakkaasta ilmapiiristään, jota suurelta osin ruokkivat eteläpuolella olevat fanaattiset kannattajat, jotka tunnetaan myös nimellä Gelbe Wand (keltainen muuri). Lähes 25 000 kävijän terassi on Euroopan suurin.

Signual Iduna Park on vilkkaan Kreuzviertelin alueen vieressä, ja Dortmundin kannattajat pakkautuvat lukemattomiin pubeihin ottelupäivinä. Tämä alue oli evakuoitava remontin aikana vuonna 2006, kun läheltä keskilinjaa löydettiin räjähtämätön, toisen maailmansodan aikainen 450 kg:n pommi.

Usko tai älä: Kun stadion avattiin vuonna 1974 – osittain Länsi-Saksassa kyseisenä vuonna järjestettyjen maailmanmestaruuskilpailujen vuoksi – Dortmund päätyi toiseen Bundesliigan divisioonaan. Vasta vuonna 1976 seurasi pelasi ensimmäisen kotipelinsä Bundesliigassa: mitä on nykyään mahdotonta kuvitella ilman Dortmundia, puhumattakaan Signual Iduna Parkista.

Suunnitteletko jalkapallomatkan varaamista?

7. Etihad Stadium

Seura: Manchester City
Kapasiteetti: 55 017

Sponsorointisyistä Manchester Cityn stadioni tunnetaan pääasiassa nimellä Etihad Stadium. Se sai tulikasteensa vuonna 2002 isännöityään Kansainyhteisön kisat, minkä jälkeen Manchester City aloitti sen vuokraamisen Manchesterin kaupungilta. Yleisurheilurata katosi, ja kolmas taso rakennettiin vuonna 2015, jolloin saavutettiin nykyinen kapasiteetti.

Stadion on saanut paljon kiitosta upeasta suunnittelustaan. Katto on itse asiassa irrotettu itse stadionista, ja sitä tukee 12 mastoa ja kaapelia. Tämä suunnittelu tuotti arkkitehdeille useita arvostettuja palkintoja.

Etihad-stadionin kaikkien aikojen legendaarisin ottelu pelattiin kauden 2011–2012 viimeisenä päivänä. Kaupunki voitti kansallismestaruuden kotikentällään ensimmäistä kertaa vuonna 1968.

Jalkapallomatka Etihad-stadionille on myös vierailu viime vuosina menestyneimmän englantilaisen seuran maailmaan. Manchester City on voittanut Valioliigan neljä kertaa vuodesta 2012, useammin kuin mikään muu seura.

Suunnitteletko jalkapallomatkan varaamista?

8. Allianz Arena

Seura: Bayern Munich
Kapasiteetti: 75,024

Vuonna 2005 avatun Allianz Arenan ulkopinta koostuu 2 874 erikokoisesta muovisesta ilmatyynystä. Nämä tarjoavat areenalle paitsi futuristisen ulkonäön, myös erityispiirteen: tämä on ensimmäinen stadion, jonka ulkopinta voi täysin muuttaa väriä: kuten punainen Bayern-otteluissa.

Selkeinä iltoina tämä häikäisevä valaistus tarkoittaa, että Allianz-areena voidaan nähdä Itävallan vuorenhuipuilta, 80 km:n päästä.

Ensimmäisten vuosien aikana stadion jaettiin 1860 Münchenin kanssa, mutta se päättyi, kun tämä seura pudotettiin amatööriliigaan vuonna 2017. Tämän jälkeen stadionilla on nähty ainoastaan Bayernin värejä.

Auton löytäminen Alliance Arenalta saattaa olla vaikeaa, koska stadionilla on Euroopan suurin pysäköintihalli, jossa on lähes 9 800 pysäköintipaikkaa.

Allianz Arena oli Mestarien liigan finaalin ylpeä järjestäjä vuonna 2012. Se oli ensimmäinen kerta turnauksen historiassa, kun yksi finalisteista pystyi pelaamaan omalla stadionillaan: Münchenin Bayern. Se ei kuitenkaan tarkoittanut heidän toivomaa koti-etua. Chelsea voitti finaalin rangaistuspotkuilla.

Isännöityään vuoden 2006 MM-kisat ottelut suunnitellaan jälleen Allianz Arealle kesäkuussa 2021 lykätyssä UEFA Cupissa, mukaan lukien Ranska – Saksa ja Portugali – Saksa pudotuspelit.

Suunnitteletko jalkapallomatkan varaamista?

9. Tottenham Hotspur Stadium

Seura: Tottenham Hotspur
Kapasiteetti: 62 850

Tottenham Hotspur -stadion avasi porttinsa vuonna 2019, joten se on yksi tämän listan nuorimmista stadioneista. Tulet tietysti tänne Kane, Sonin ja yrityksen jalkapallon vuoksi, mutta tämä stadion on kuitenkin myös vierailun arvoinen vaikuttavan suunnittelunsa ja tiettyjen hyvin erikoisten tilojensa vuoksi.

Tämä on Englannin kolmanneksi suurin stadion ja Lontoon suurin. Sen eteläinen osio on 34 metrin korkeudellaan Englannin suurin, ja siihen kuuluu yksi taso, jossa on 17 500 paikkaa. Tämän eteläisen osion päällä on myös kopio alkuperäisestä kultaisesta kukosta, seuran maskotista. Siinä näkyy jopa kolhut, jotka syntyivät, kun Paul Gascoigne ampui sitä ilmapistoolilla.

Stadionilla on myös Goal Line Bar, joka on 65 metrin pituinen ja Euroopan pisin baari. Siellä on erityinen pikakaatojärjestelmä, jonka olutlasit täytetään alhaalta päin. Tämä tarkoittaa, että otteluiden aikana voidaan kaataa helposti 65 000 pinttiä: ja omasta panimostaan, joka sijaitsee itse stadionilla.

Stadion on suunniteltu toimimaan jalkapallostadionin lisäksi ensimmäisenä NFL-stadionina Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Jalkapallokenttä on täysin sisäänvedettävä, ja tällöin näkyviin tulee täydellinen NFL-kenttä. Ensimmäiset Lontoon NFL-pelit pidettiin vuonna 2019, ja useissa peleissä nähtiin täysi stadion.

Katsojana et pääse lähemmäksi kenttää Englannissa: Tottenham-stadionin istuinten ja nurmikon välinen lyhin etäisyys on vain viisi metriä.

Suunnitteletko jalkapallomatkan varaamista?

10. Wembley

Kapasiteetti: 90,000

Wembley-nimisiä stadioneja on kaksi. Alkuperäinen Wembley-stadion oli samassa paikassa Lontoossa vuosina 1923–2003. Siellä oli kapasiteettia 127 000 katsojalle, ja se oli monien otteluiden, kuten vuoden 1966 MM-finaalin, tapahtumapaikka. Englanti voitti ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan maailmanmestaruutensa voittamalla Länsi-Saksan finaalissa. Tästä syystä stadionilla onkin erityinen paikka monien englantilaisten sydämissä.

Wembley ei ole seuran, vaan Englannin jalkapalloliiton virallinen stadion, jonka pääkonttori on myös siellä. Englannin kansallinen joukkue käyttää sitä usein. FA Cupin, liigacupin ja muiden cup-turnausten finaalit pelataan myös täällä. Wembley loi myös edellytykset nousuille ja edustajien pudotuspeleille sekä otteluille lukemattomissa muissa urheilulajeissa.

Eikä hätää, jos luonto kutsuu käynnin aikana Wembleyssä: tällä stadionilla on 2618 wc:tä, mikä on enemmän kuin missään muussa maailman rakennuksessa.

Pelé sanoi kerran, että Wembleyn stadion on pääkaupunki, katedraali ja jalkapallon sydän. Wembley – sekä vanha että uusi stadion – on jalkapallon maailmanlaajuinen ikoni. Tämä ehdottomasti lukeutuu yhdeksi lukemattomien maailman jalkapallofanien käyntikohteista.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *