5 aliarvostettua derbyä, jotka jokaisen jalkapallofanin tulisi nähdä

Jalkapallo on täynnä kiihkeitä kilpailuja toisiaan vuosikymmeniä vihanneiden seurojen välillä. Celticin ja Rangersin, AC Milanin ja Interin sekä Barcelonan ja Real Madridin väliset derbyt päätyvät otsikoihin, mutta myös vähemmän tunnetut yhteenotot tarjoavat aivan yhtä upeita kokemuksia.

Atletico Madrid – Rayo Vallecano

Monet jalkapallofanit eivät edes tiedä, että Rayo Vallecano on kotoisin Espanjan pääkaupungista Madridista, mutta tämän seuran derby paikallisen kilpailijan Atletico Madridin kanssa on yksi maan kiihkeimmistä.

Peli on poliittisesti jännittynyt, sillä Rayon vasemmistolainen fanikunta ja Atleticon konservatiivisempi yleisö odottavat ilotulitusta, joskus kirjaimellisesti, kun nämä kaksi seuraa kohtaavat kentällä.

Voidaan hyvin sanoa, että Atletico Madrid on päätynyt huipulle ja voittanut useammin kuin hävinnyt, sillä se on voittanut kaikki paitsi kaksi ottelua La Ligassa vuoden 2014 jälkeen, ja nuo kaksi muuta ottelua päätyivät tasapeliin.

Jos aiot mennä katsomaan derbyä Atleticon vastaremontoidulle, siistille ja modernille 68 000 katsojaa vetävälle Wanda Metropolitano -stadionilla tai Rayon hieman pienemmälle, mutta erittäin viehättävälle 14 000 katsojaa vetävälle Campo de Futbol de Vallecas -stadionille, näiden kahden joukkueen välinen kohtaaminen on loistoesitys.

Roma – Napoli 

Derby del Sole (englanniksi Derby of the Sun) on Italian suurimpien seurojen välillä käytävä kilpailu maan paljon vauraamman pohjoisen ulkopuolella.

Juventus, AC Milan ja niiden kaupunkikilpailija Inter ovat hallinneet italialaista jalkapalloa sen alusta lähtien. Jopa Torinolla oli hetkensä kuuluisan Grande Torinon joukkueensa kanssa 1940-luvulla. Etelämpänä palkintokaapit ovat hieman tyhjempiä.

Roman viimeinen Serie A:n mestaruus tuli kaudella 2000/01 ja Napolin vielä kauempana kaudella 1989/90, jolloin se nousi huipulle legendaarisen Diego Maradonan johdolla. Tämän ei kuitenkaan pitäisi estää sinua menemästä katsomaan näiden kahden joukkueen peliä.

Sekä Napolilla että Romalla on eurooppalaisen jalkapallon uskomattomimpia ja intohimoisimpia faneja. Kävely Napolin kauniissa kaupungissa todistaa, miten tärkeä seura on ihmisille, ja Maradonaa esittävät seinämaalaukset koristavat monia seiniä.

Videot Paulo Dybalan hiljattaisesta paljastamisesta Roman pelaajaksi kaupungin keskustassa riittävät todisteeksi siitä, kuinka paljon jalkapallo merkitsee Roman faneille. Tuhannet lähtivät kaduille juhlimaan.

Tämä derby merkitsee paljon. Älä jätä tätä mieleenpainuvaa kokemusta väliin.

Dortmund – Gladbach 

Saksalaisessa jalkapallossa ei ole kyse vain Bayern Munichista. Vaikka baijerilaiset ovat hallinneet peliä kotimaassaan, Borussia Dortmundin ja Borussia Mönchengladbachin välisessä Borrussenin derbyssä on valtavasti historiaa.

Tämä ei ehkä ole perinteinen paikallisderby, sillä Dortmundin ja Gladbachin kaupungit ovat lähes kahden tunnin päässä toisistaan, mutta koska molemmat seurat ovat olleet Bundesliigan vakiokasvoja turnauksen historian aikana, rakkaus ei ole kadonnut joukkueiden fanien välillä.

Vielä 70-luvulla Gladbach oli Saksan kultapoikia. Se voitti liigan mestaruuden kolme kertaa peräkkäin vuosina 1974–1977, ja legendaarinen tanskalaishyökkääjä Allan Simonsen voitti pallon d’Orin viimeisenä näistä vuosista.

Viime aikoina Dortmund on kuitenkin voittanut, ja keltapukuiset pelaajat ovat voittaneet 6-0 viimeksi helmikuussa 2022.

Dortmundin ”keltainen muuri” on jalkapallolegendan ainesta, mutta rehellisesti sanottuna ei ole väliä, mille stadionille menet katsomaan näiden kahden joukkueen peliä. Kummassakin tapauksessa on luvassa kiihkeä ottelu.

Espanyol – Barcelona 

Barcelona on yksi niistä harvoista seuroista, joita on vaikea vihata, ellei ole Espanyol-fani. Kataloniassa tätä peliä kutsutaan Derbi barceloníksi, ja vaikka tämä on La Ligan eniten pelattu paikallisderby, se on myös sen yksipuolisin.

Espanjalaisten otteluiden tapaan tämäkin ottelu on täynnä politiikkaa. Kenraali Francon diktatuurin aikana FC Barcelonaa pidettiin vallan vastaisen järjestelmän esikuvaehdokkaana, kun taas Espanyol myötäili enemmän auktoriteetteja.

Espanyolilla on kuitenkin ollut hetkensä. Se onnistui saavuttamaan 2-2-tasapelin vuonna 2007 kauden toiseksi viimeisenä päivänä, mikä auttoi Real Madridia voittamaan mestaruuden kyseisellä kaudella. Suurin voitto tässä ottelussa kuuluu Espanyolille, joka saavutti 6-0-voiton vuonna 1951.

Yksi parhaista asioista tällaisella jalkapallomatkalla on mahdollisuus tutustua kaupunkiin, ja Barcelonassa on paljon nähtävää. Tutustu nähtävyyksiin, syö upeaa ruokaa ja lähde katsomaan yhtä jalkapallomaailman ainutlaatuisimmista derbyistä.

Fulham – Crystal Palace

Lontoossa on niin paljon jalkapalloseuroja, että jonkinlaiseen stadioniin törmää melkein jokaisessa kadunkulmassa. Pelkästään Valioliigassa pelaa tällä hetkellä seitsemän pääkaupunkiseudun seuraa.

Fulhamin kotikenttä Craven Cottage on todella ainutlaatuinen stadion, joka ei ole juuri muuttunut sen jälkeen, kun länsilontoolaisseura muutti sinne vuonna 1896. Neljän katsomon sisällä on siis yli 100 vuotta jalkapallohistoriaa.

Englantilaisen jalkapallon ystävien keskuudessa on yleisesti tiedossa, että Crystal Palacen fanit Selhurst Parkilla luovat yhden maan parhaista tunnelmista. Jos aiot seurata derbyä tällä stadionilla, tiedossa on innokkuutta, intensiteettiä ja taukoamatonta laulamista.

Molemmat seurat pelaavat hyvää jalkapalloa Patrick Vieran ja Marco Silvan johdolla. Näiden kahden joukkueen välinen ottelu lupaa kahta asiaa – maaleja ja hyvää meininkiä.

Jalkapallo on paljon muutakin kuin parhaiden joukkueiden pelaamista toisiaan vastaan yhä uudelleen ja uudelleen. Näillä joukkueilla ja peleillä on omistautuneet fanit, ja juuri tällainen kokemus tekee kauniista pelistä niin kauniin.

Fulham stadium


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *